Sari la conținut

Sindrom periculos. Debutează ca o gripă, după care urmează o erupție roșie și dureroasă care se extinde

Sindromul Stevens – Johnson este o afecțiune destul de rară, serioasă ca manifestări, localizată la nivelul pielii și a mucoaselor. Tratamentul presupune internarea pacientului în spital. De obicei, afecțiunea apare ca o reacție la un medicamente sau la o infecție. Medicii atenționează asupra faptului că această afecțiune trebuie considerată o urgență medicală care necesită spitalizarea persoanei în cauză.

Debutul bolii este asemănător gripei, doar că ulterior apare o erupție de culoare roșie, dureroasă care se răspândește cu ușurință. Ulterior, stratul superior, cel afectat al pielii moare și în consecință pielea se exfoliază.

Din păcate, recuperarea durează destul de mult, de la câteva luni la câteva luni, în funcție de severitatea simptomelor și implicit a bolii. Mai mult, atunci când afecțiunea a apărut din pricina unui medicamente, individul trebuie să nu mai ia acel medicament niciodată.

Principalele semne și simptome ale sindromului Stevens – Johnson:

  • Limba se umflă,
  • Apare o erupție cutanată de culoare roșie,
  • Urticarie,
  • Edem la nivelul feței,
  • Pielea se exfoliază,
  • Apare senzația de durere,
  • Febră

De asemenea, înainte de apariția erupției cutanate, cu 2-3 zile, bolnavul va resimți senzația de greață, de vomă, oboseală accentuată, va avea febră, va tuși și ochii îl vor ustura. Acestea sunt de fapt, primele simptome care anunță boala și care sunt foarte ușor confundate cu cele de gripă.

Diagnosticul este dificil de stabilit, deoarece acest sindrom apare ca o reacție foarte rară, imprevizibilă, bruscă.

Tratamentul presupune internarea bolnavului și primul pas este acela de a întrerupe toată medicația pe care persoana în cauză o lua. Specialiștii susțin că peste 100 de medicamente pot cauza apariția sindromului Stevens-Johnson. De regulă, afecțiunea apare la cei care au sistemul imunitar deficitar, slăbit. Un alt pas important al tratamentului este acela de a încerca prin perfuzii să țină hidratat pacientul. De asemenea, vor fi aplicate și tratament pentru pielea feței și a ochilor. Complicațiile sindromului Stevens-Johnson pot include ulcerații la nivelul ochilor și orbire, pneumonie,  miocardită, hepatită, hematurie, insuficiență renală și septicemie.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel