duminică, martie 26, 2023

Organizația Mondială a Sănătății a cerut „acțiuni imediate și concertate” pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate după o serie de decese de copii legate de siropurile pentru tuse anul trecut.

În 2022, peste 300 de copii – în principal cu vârsta sub 5 ani – din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unei leziuni renale acute, în decese asociate cu medicamente contaminate, a anunțat luni OMS într-un comunicat.

Te-ar mai interesa: Dr. Bilic: Aceste fructe îngrașă foarte tare, chia...

Medicamentele, siropurile de tuse fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilen glicol și etilenglicol.

„Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice utilizate ca solvenți industriali și agenți antigel, care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”, a declarat OMS, potrivit The Guardian.

Pe lângă țările de mai sus, OMS a declarat luni pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece ar putea avea medicamentele la vânzare.  OMS  a solicitat măsuri în cele 194 de state membre pentru a preveni mai multe decese.

Te-ar mai interesa: Părintele Cleopa: Cum să ne izbăvim de lucruri nec...

„Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diferitele părți interesate cheie implicate în lanțul de aprovizionare medicală să ia măsuri imediate și coordonate”, a spus OMS.


Avertismentele transmise de OMS privind siropurile de tuse

OMS a trimis deja alerte specifice despre produse în octombrie și la începutul acestei luni, cerând ca medicamentele să fie scoase de pe rafturi, pentru siropurile de tuse produse de India’s Maiden Pharmaceuticals și Marion Biotech, care sunt legate de decese în Gambia și, respectiv, Uzbekistan.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 27 Martie- 2 Aprilie. Mihai Voropchi...

De asemenea, a emis un avertisment anul trecut pentru siropurile de tuse produse de patru producători indonezieni, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex și PT AFI Pharma, care au fost vândute pe plan intern.

Companiile implicate fie au negat că produsele lor au fost contaminate, fie au refuzat să comenteze în timp ce investigațiile sunt în desfășurare.

OMS și-a reiterat apelul ca produsele marcate mai sus să fie scoase din circulație și a cerut mai mult țărilor să se asigure că orice medicamente de vânzare sunt aprobate de autoritățile competente.

Te-ar mai interesa: Cele mai intuitive zodii din horoscop. Numerolog: ...

De asemenea, OMS a cerut guvernelor și autorităților de reglementare să aloce resurse pentru a inspecta producătorii, a spori supravegherea pieței și a lua măsuri acolo unde este necesar.

OMS le-a cerut producătorilor să cumpere numai materii prime de la furnizori calificați, să își testeze produsele mai amănunțit și să țină evidența procesului.

Furnizorii și distribuitorii ar trebui să verifice semnele de falsificare și să distribuie sau să vândă numai medicamente autorizate pentru utilizare, a adăugat OMS.

Te-ar mai interesa: Expert: Modul în care boala Parkinson poate fi det...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private