Sari la conținut

Sistemul medical este în colaps, au afirmat patru medici occidentali care au vizitat Fâșia Gaza în ultimele luni

Raniti in spital
Sursa foto: usnews.com
OMS: situația sanitară din Gaza este „catastrofică”

Sistemul medical este în colaps, au afirmat patru medici occidentali care au vizitat Fâșia Gaza în ultimele luni. Afirmația a fost făcută de cei patru la un eveniment ONU.

Sistemul medical este în colaps, o invazie terestră a orașului Rafah at fi apocaliptică

Aceștia au avertizat că o invazie terestră a orașului Rafah, de la granița cu Egiptul, ar fi apocaliptică. Organizații internaționale și o serie de guverne, inclusiv cel american, atenționează de săptămâni de zile că un asalt în Rafah ar avea consecințe catastrofale, însă premierul israelian, Benjamin Netanyahu, insistă că acesta ar fi necesar pentru a elimina ultimele batalioane Hamas.

Pe de altă parte, Marea Britanie a anunțat că a trimis în Gaza peste 2.000 de tone de alimente vitale, dat fiind că o parte importantă din populație este în pragul foametei.

În teren, clanuri și alte grupări palestiniene înarmate au început să asigure paza convoaielor umanitare.

Negocierile privind încetarea focului continuă

Continuă totodată și negocierile privind încetarea focului și un schimb de prizonieri, iar Israelul și-a prezentat contrapropunerea la oferta Hamas.

Contrapropunerea conține și câțiva parametri generali referitori la revenirea populației palestiniene, concentrată în sudul Fâșiei Gaza, la ceea ce a mai rămas din casele deținute în nordul enclavei, precum și la aspectul eliberării deținuților palestinieni condamnați pe viață.

Discutarea acestor parametri va face obiectul altor etape ale negocierilor, prima urmând să stabilească numărul deținuților palestinieni închiși din motive de securitate care vor fi puși în libertate în schimbul a 40 de ostatici israelieni.

Dificultatea acestei etape constă în pretenția Hamasului de a afla numele deținuților înaintea tranzacției propriu-zise și de a-și putea exprima acceptul sau refuzul față de acestea.

Revenirea populației palestiniene din sudul în nordul Fâșiei Gaza va face subiectul etapei a doua sau a treia a tratativelor și va fi condiționată de renunțarea Israelului la secționarea Fâșiei Gaza în trei regiuni distincte, cu un control riguros de la o regiune la alta, ceea ce explică predicția unor factori israelieni apropiați tratativelor, că acestea vor fi complexe și îndelungate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel