Sari la conținut

Situație cutremurătoare în spitale: „Zi și noapte vin pacienți, ne mor în brațe, ne mor în mână”. Spitalul din România unde tragedia pare să nu se mai sfârșească

Situație cutremurătoare în spitalele din țara noastră. Numărul în creștere a bolnavilor ce se infectează cu covid-19 împinge sistemul medical spre colaps. Medicii din Timișoara sunt în fața unei situații fără precedent. Aceștia au declarat că mai puțin de 10% dintre pacienții de la ATI supraviețuiesc.

La Spitalul Victor Babeș din Timișoara ajung zilnic peste 100 de pacienți, cu mult peste capacitatea spitalului și a personalului medical de a face față.

Diana Manolescu, director medical: „Dacă înainte, acum 2-3 săptămâni, din pacienții care se prezentau, un număr foarte mic rămâneau internați, sub 10%, acum lucrurile s-au schimbat, pentru că pacienții sunt mult mai simptomatici și ajung să rămână internați undeva între 20-30% dintre ei, mai mult decât înainte, deja vin simptomatici de acasă.”

La ATI situație se înrăutăște pe zi ce trece. Puțini din cei ce intră la ATI mai reușesc să iasă din salonul morții, iar fiecare loc eliberat este speranța la viață pentru un nou pacient.

Mirela Poroșnicu, coordonator ATI: „Încercăm să ne menținem optimismul și să ne gândim că la un moment dat se va termina. Nu ne putem lăuda cu un succes al supraviețuirii. La pacienții intubați, șansa de supraviețuire este de sub 10%.”

Situație cutremurătoare, chiar și în rândul medicilor

Ciprian Gândac, medic ATI: „Am avut pacienți de o tărie extraordinară, au luptat ca niște eroi, până într-o zi când mi-au spus: nu mai sunt tare.”

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: „Zi și noapte vin pacienți, ne mor în brațe, ne mor în mână, câteodată nici nu mai apucăm să ajungem la ei că decedează subit. Trăim momente tragice. am trăit povești tragice, cum am trăit și povești de succes. Nu poți să fii un medic bun dacă nu ai credință și nu empatizezi cu pacientul, nu poți fi robot. Oricât de mult ne-am proteja, interiorizăm toate cazurile. Când pacientul se uită cu speranță la tine, trebuie să găsești resursa umană și de infrastructură să faci tot pentru el, pentru că nu poți să îi dezamgesti speranța și el își pune viața în mâna ta. Ești dator să faci tot ce poți să-l salvezi.”

Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase: „Vin forme severe și pntru că mulți vin târziu, după o săptămână de stat acasă, când încep să nu mai aibă aer. Este principalul motiv pentru care evoluează dificil. Apoi starea psihică – am constatat că cei anxioși și cei deprimați evoluează mai sever.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel