Sari la conținut

Situație îngrijorătoare în Turcia și Siria. Încă o amenințare pentru omenire: Se va întâmpla în scurt timp

Situație îngrijorătoare în Turcia și Siria. Încă o amenințare pentru omenire: Se va întâmpla în următoarele două până la patru săptămâni.

Conform autorităților, după cutremurele devastatoare care au lovit Turcia și Siria și care au provocat moartea a peste 40.000 de persoane, bolile infecțioase reprezintă a doua amenințare cu care acestea trebuie să se confrunte.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), amenințările legate de bolile infecțioase ar putea fi o preocupare în următoarele două până la patru săptămâni.

Situație îngrijorătoare în Turcia și Siria: Holera este un motiv de îngrijorare în nord-vestul Siriei

Un val de cazuri de holeră în zonele afectate este o posibilitate semnificativă în următoarele săptămâni, notează ECDC. Holera este un motiv de îngrijorare în nord-vestul Siriei, devastată de război, unde autoritățile au raportat mii de cazuri, în timp ce țara încearcă să controleze o epidemie din septembrie 2022.

O campanie de vaccinare planificată, întreruptă de cutremure, ar trebui accelerată, potrivit acesteia.

Cum a crescut cutremurul riscul pentru sănătate

Infrastructura de utilități avariată, care a dus la un acces limitat la apă curată, la un sistem sanitar inadecvat, la sisteme de refrigerare și de gătit inadecvate, poate crește apariția și transmiterea bolilor transmise prin alimente și apă.

Boli transmise prin alimente sau apă

În plus, alte boli transmise prin alimente sau prin apă pot provoca epidemii în tabere: infecții virale, cum ar fi hepatita A, norovirus și rotavirus, infecții cauzate de paraziți sau infecții bacteriene. Disponibilitatea apei curate și controlul legat de alimente se numără printre măsurile de top pentru a preveni răspândirea acestor boli.

De asemenea, ECDC subliniază că infecțiile respiratorii reprezintă o preocupare deosebită.

COVID-19, gripa sezonieră și alte virusuri respiratorii circulă la niveluri moderate până la ridicate în regiune.

 Teama de holeră este din ce în ce mai mare

Persoanele foarte tinere și cele în vârstă sunt mai vulnerabile la complicațiile cauzate de aceste infecții, iar izbucnirea unor epidemii va pune o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate deja afectate.

La fel ca în cazul infecțiilor respiratorii virale, condițiile de înghesuială din așezările temporare pot crește riscul de transmitere a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola, varicela, meningita sau poliomielita.

Salvatorii sunt expuși unui risc crescut de tetanos din cauza rănilor și a rănilor deschise cauzate de contactul cu resturile. Profilaxia tetanosului ar trebui să fie oferită în conformitate cu orientările naționale existente.

În cele din urmă, ECDC afirmă că instituirea unor sisteme de supraveghere a sănătății de către personalul de sănătate publică va facilita avertizarea timpurie și detectarea focarelor de infecție. Organizațiile internaționale intenționează să desfășoare laboratoare mobile în zonele afectate și pot, de asemenea, să ofere asistență de specialitate ambelor țări afectate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel