joi, martie 30, 2023

Cancerul bronhopulmonar este prima cauză de mortalitate în rândul pacienților oncologici din România. În țara noastră, acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent la femei, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).

„Este cel mai rău dintre toate cancerele pentru că dintre toate neoplaziile se află pe primul loc în statisticile de mortalitate. Pe de altă parte, pacienții cu cancer pulmonar se prezintă la un prim diagnostic foarte târziu”, a declarat prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară. O boală periculoasă s-a reactivat...

Doamna doctor Ruxandra Ulmeanu este medicul șef al Laboratorului de Endoscopie Bronșică de la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta” din Capitală, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie, președintele Societății Române de Pneumologie în perioada 2016-2020.

Cancerul bronhopulmonar în vreme de coronavirus

„Dacă este să vorbim despre acest context al pandemiei COVID, trebuie înțeles un lucru fundamental. Este adevărat că în acest noian de probleme legate de pandemie, spun eu că este probabil cel mai mare experiment psihologic efectuat vreodată pentru toată populația globului, accesul pacienților non-COVID la serviciile medicale în aceste luni nu a fost, evident, unul comparabil cu anii trecuți”, a declarat prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Grăsimea se acumulează de la aliment...

Pacienții non-COVID cu boli respiratorii trebuie să aibă același acces la servicii medicale și la tratament și în acest context al pandemiei.

Pe de o parte, accesul pacienților non-COVID la serviciile medicale în perioada pandemiei a fost și este mai dificil, pe de altă parte și mulți bolnavi s-au confruntat cu teama de a veni la spital pentru a nu se infecta cu SARS-COV-2 și au amânat vizitele la medic.

,,Pacienții cu cancer pulmonar, suspecți de cancer pulmonar, pe de o parte în aceste luni ale anului ciudat al pandemiei, anului 2020, au avut pe de o parte spuneam un acces mai redus la aceste investigații decât în anii trecuți, dar la acest lucru s-a mai adăugat încă unul.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

Poate aflat într-o – cum să spun eu – preponderență foarte mare, teama de a veni la spital a acestor pacienți, tocmai pentru a nu contacta afecțiunea numită COVID.

Trebuie să vă spun că sunt instituții precum Institutul Marius Nasta din București, în care laboratorul de bronhologie a continuat să funcționeze în toată această perioadă și că, repet, treptat, toți profesioniștii din domeniul sănătății caută să găsească soluții pentru pacienții cu boli respiratorii pentru că în acest moment medicii pneumologi din România sunt în mare parte angrenați în prima linie, alături de colegii infecționiști, în contextul pandemiei”, a afirmat medicul șef al Laboratorului de Endoscopie Bronșică de la Institutul Marius Nasta.

Te-ar mai interesa: Specialiștii antenționează că aproape jumătate din...

Bolnavii de cancer bronhopulmonar, risc suplimentar pentru formele moderate și severe de COVID-19

Medicul pneumolog a vorbit și despre riscurile pe care le au pacienții cu afecțiuni cronice de a contacta COVID-19, de-a dezvolta o formă severă, dar a precizat că ,,mecanismele fiziopatologice ale acestei afecțiuni COVID-19 nu sunt pe deplin elucidate, astfel încât pacienții noștri trebuie să înțeleagă un lucru. Nu tot ceea ce înseamnă COVID înseamnă moarte, înseamnă terapie intensivă”.

Te-ar mai interesa: Tratamentele pentru obezitate, introduse de OMS pe...

Dacă toți pacienții și mai ales familiile acestora respectă măsurile simple, de purtare a măștii, de igienă a mâinilor, de respectare a distanțării sociale, pot face diferența între viață și moarte.

O mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt persoane care fumează ani și ani de zile, fumatul fiind pe primul loc între factorii cauzatori ai cancerului pulmonar.

Mai mult din cauza fumatului fac BPOC – bronșita obstructivă a fumătorului – o afecțiune care crește și de peste 6 ori riscul de apariție a cancerului pulmonar.

,,Aceștia de foarte mulți ani tușesc și expectorează. Consideră normal să facă aceste lucruri pentru că sunt fumători. Evident, nu este normal.

Apare acea inflamație, bronșită a fumătorului. Dacă apare și BPOC-ul, atunci funcția pulmonară a acestui pacient fumător nu mai este normală. Începe să piardă din funcția normală a plămânului.

Și ce face în plus acest pacient cu BPOC față de unul care are doar bronșită tabagică?

Tușește, expectorează, dar în plus începe să obosească. Are o toleranță la efort din ce în ce mai scăzută. Așadar trec ani și ani, trec zeci de ani și pacienții tușesc, expectorează și la un moment dat pot să înceapă să obosească.

Consideră normal să se întâmple aceste lucruri – pe de o parte din cauza fumatului, și pe de altă parte pentru că îmbătrânesc, mai iau în greutate. Astfel, riscul de apariție a cancerului pulmonar nu este sesizat”, a spus dr. Ruxandra Ulmeanu.

În opinia directorului Școlii Societății Române de Pneumologie, 75% din cazurile de cancer bronhopulmonar la primul diagnostic sunt pacienți cu boală avansată, în condițiile în care în momentul de față cu cât cancerul pulmonar este diagnosticat mai devreme, cu atât supraviețuirea este mai mare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private