Sari la conținut

Șoc anafilactic de la mușcături și înțepături de insecte. Semne că ești în pericol

rinita alergica
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
truc benefic pentru cei alergici

Șoc anafilactic de la mușcături și înțepături de insecte. Cele mai multe reacţii alergice se manifestă primăvara, odată cu apariţia insectelor, dar şi din cauza cantităţii mari de polen din natură.

Printre cei mai întâlniţi alergeni se numără:

Polenul. Rinita alergică apare mai ales primăvara, din cauza încărcăturii mari de polen din atmosferă, spun medicii. Expunerea la polenul provenit de la pomi, iarbă sau de pe anumite plante poate provoca scurgeri nazale, precum şi iritaţii ale nasului şi ochilor.

Este recomandat ca, în zilele cu vânt, să rămâneţi în casă şi să evitaţi deschiderea geamurilor. Tot primăvara se manifestă şi o altă formă de alergie, fitofoto dermatoza, o reacţie la contactul cu diferite plante, la care se adaugă efectul razelor solare.

„La nivelul pielii, apar pete roșii și vezicule cu lichid. Zonele expuse au un aspect biciuit”, explică conf. dr. Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.

Animalele. Proteinele secretate de glandele sebacee de la nivelul tegumentului animalului şi cele din salivă pot declanşa reacţii alergice. Manifestarea acestui tip de alergie poate apărea și după doi ani, iar simptomele se vor ameliora, după câteva luni de la încetarea contactului cu animalul.
Dacă animalul de companie vă cauzează reacţii alergice, încercaţi să nu îl mai lăsaţi în dormitor. De asemenea, evitaţi covoarele mari, care colectează păr.

Praful. „Alergenii aeropurtaţi cauzează dermatitele de contact. Acestea apar în zonele unde curenții de aer spală mai greu alergenii, precum pleoapa superioară, în spatele urechii și în interiorul acesteia”, explică dr. Cătălin Popescu.

Șoc anafilactic. Simptome că ești în pericol

Un alt factor declanşator îl constituie acarienii care trăiesc în praful din casă. Puteţi evita acest tip de alergii, acoperind saltelele şi pernele, precum şi folosind perne hipoalergice. Este indicat să spălaţi aşternuturile, săptămânal, cu apă fierbinte.
De asemenea, evitaţi să păstraţi lucrurile care tind să acumuleze o cantitate mare de praf, precum animalele de pluş, draperiile sau covoarele mari.

Odată cu creșterea temperaturilor apar tot mai multe insecte. În cazul unei mușcături sau înțepături, persoanele sensibile pot suferi o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol.

Printre simptome se numără inflamarea, roșeața, amețeala, greața sau febra ușoară. Rareori, mușcăturile de insecte provoacă șoc anafilactic, care se manifestă prin dificultăți de respirație, mâncărimi, inflamare la nivelul feței, al gâtului și al gurii, scădere rapidă a tensiunii. În reacțiile severe se recomandă administrarea imediată a unei injecții cu adrenalină.

Ce presupune tratamentul corect pentru șocul anafilactic?

„Administrarea de adrenalina! Acesta este categoric tratamentul de elecție și cu cât este administrată mai repede, cu atât mai bine! Nu există nicio contraindicație pentru utilizarea ei în tratamentul șocului anafilactic. Este bine de stiut că eșecul utilizării adrenalinei sau întârzierea utilizării ei a fost asociată de foarte multe ori cu decese. După ce i-ai administrat adrenalina, nu uita că următorul gest este să soliciţi serviciul de urgenţă!”, spune Dr. Claudia Adriana Nicolae.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel