Sari la conținut

ȘOC în lumea medicală. Scandalul stimulatoarelor cardiace montate de la cadavre capată noi proporții! Mai multe spitale din țară implicate cu știrea Ministerului

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a precizat că are informaţii despre un alt centru universitar din România unde s-ar fi refolosit stimulatoare cardiace pe parcursul ultimilor 14 ani. El a prezentat documente care dovedesc că practica reutilizării dispozitivelor medicale prelevate de la decedaţi era cunoscută, de peste patru ani, de şefii CJAS Iaşi, DSP Iaşi şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Neregulile din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi erau însă acoperite de responsabilii din Ministerul Sănătăţii, aşa cum face acum şi actualul ministru al Sănătăţii Alexandru Rafila, a adăugat Ungureanu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Conform sursei citate, printr-o serie de adrese trimise în 2018, şefilor Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, DSP Iaşi şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctorul cardiolog Dan Tesloianu şi managerul de atunci al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, Ioan Bârliba, informau că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate şi pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centru nostru sau din alte centre din ţară”.

Cu alte cuvinte, practica reutilizării dispozitivelor medicale de la decedaţi era cunoscută de mai bine de patru ani de responsabili din Ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură pentru protejarea drepturilor pacienţilor, mai precizează sursa menţionată.

Ungureanu mai spune că nimeni din Miniterul Sănătăţii nu ia în prezent măsuri faţă de actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon, deşi au fost constatate numeroase nereguli, iar spitalul riscă să se prăbuşească la primul cutremur.

„În subiectul problemelor grave de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, ministrul Alexandru Rafila şi doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătăţii, sunt direct responsabili. Datorii mai vechi de trei luni, un bloc operator neconform, nerenovat după standarde din anul 2000, şi multe alte dovezi ale dezastrului din Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi, toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public.

Probabil ca să-l acopere pe managerul în funcţie, care în 2018, când doctorul Tesloianu şi managerul de atunci informau că se refolosesc dispozitive medicale, era director medical în spital. Adică, era direct responsabil de ceea ce se întâmpla în Spitalul Sfântul Spiridon. Iar ministrul Rafila, în loc să-l demită, îl cheamă la mediere”, a explicat Emanuel Ungureanu, luni într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament, potrivit News.ro

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel