Sari la conținut

Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea împotriva otitei medii acute-cel mai frecvent întâlnită la copii

Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia că dintre toate bolile pneumococice otita medie acută este cel mai frecvent întâlnită la copii şi susţine că aceasta poate fi prevenită prin vaccinare. Avertizarea vine în contextul actual privind introducerea vaccinării pneumococice în Schema Naţională de Imunizare.

Dat fiind că rata rezistenţei bacteriei la antibiotice este în creştere, un număr important de cazuri nu răspunde la tratament (rezistenţă de peste 60% la peniciline), astfel încât prevenţia prin vaccinare devine o măsură esenţială în controlul bolii, susţin reprezentanţii Societăţii Române de Pediatrie.

Copiii sub 5 ani incluşi în colectivitate, care merg la creşă sau grădiniţă, sunt de 3 ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu otită medie acută.

Otita medie acută se manifestă prin durere la nivelul urechii, febră, stare generală de rău, diaree şi afectează 3 din 4 copii cel puţin o dată până la vârsta de 3 ani. În lipsa tratamentului, poate duce la deficit de auz.

Totodată, specialiştii pediatri avertizează părinţii ai căror copii au sub 5 ani şi merg la creşă sau grădiniţă că aceştia sunt de 3 ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu otită medie acută.

Spre deosebire de alte boli frecvente la copii, otita medie acută nu conferă imunitate pe viaţă după trecerea prin boală, ci, dimpotrivă, pot apărea episoade repetate. Astfel, 1 din 3 copii suferă de 6 episoade de otită medie acută până la vârsta de 7 ani.

În lipsa imunizării, 60% dintre copiii afectaţi de episoade frecvente de otită medie acută îşi pot pierde auzul, din cauza acumulării de lichid în spatele timpanului.

Ultimele date disponibile la nivel local arată că în România sunt raportate anual 139.480 de cazuri de otită medie acută la copii, dintre care 5.480 în spitale, aproape 40.000 de cazuri la medicii specialişti şi peste 94.000 la medicii de familie.

Otita medie este, după pneumonie, boala copilăriei care îi îngrijorează cel mai mult pe părinţii din România, deşi foarte puţini cunosc ori utilizează mijloace de prevenţie moderne, potrivit unui studiu derulat la nivel internaţional în 2012 cu privire la nivelul de informare a părinţilor.

Otita medie acută este o boală extrem de dureroasă, foarte frecventă la copii, este provocată de bacteria pneumococică şi se poate manifesta prin mai multe episoade. Simptomele includ durere severă, febră şi tulburări de somn. Dacă boala se agravează, poate necesita intervenţii chirurgicale. Complicaţiile otitei medii pneumococice pot include mastoidită, paralizie facială, meningită, abces cerebral.

Vaccinarea pneumococică asigură protecţia împotriva complicaţiilor şi a suferinţei de zi cu zi provocată de otita medie acută, dar şi împotriva formelor invazive de boală, precum pneumonia, meningita. Pentru că bacteria se răspândeşte pe calea aerului, bolile pneumococice sunt mai frecvente primăvara şi iarna.

În iunie 2012, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid cu ”Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziţia medicilor.

Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinţilor cu privire la aspectele esenţiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esenţiali ai protecţiei copilului, alături de nutriţie şi evitarea micilor accidente.

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel