Sari la conținut

Ești șofer? Dacă suferi de aceste probleme de sănătate riști să rămâi fără carnet!

șofer

Ești șofer? Ei bine – este momentul să acorzi atenție sănătății, întrucât poți rămâne fără carnet. Pe lângă apneea de somn, care afectează din ce în ce mai mulți șoferi români, Noul Cod Rutier include și problemele de vedere, handicap locomotor, afecțiuni neurologice sau cardiovasculare.

Cu probleme de sănătate se poate confrunta un șofer?

Problemele cu vederea

Dacă ai probleme cu vederea nu poți obține sau reînnoi permisul de conducere. Aici sunt incluse și problemele de sensibilitate la contrast sau tulburările de vedere.

În cazul pierderii temporare a vederii, există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. Pentru a putea relua procesul de conducere, trebuie să obții un aviz favorabil din partea medicilor.

Handicap locomotor

Permisul auto nu este eliberat sau reînnoit candidaților sau conducătorilor auto cu afecţiuni ale aparatului locomotor. Cu toate acestea, unele persoane cu handicap fizic pot avea dreptul de a conduce au autovehicul, în urma unui evaluări  medicale și a primirii un aviz medical pozitiv din partea cadrelor medicale specializate.

Șofer cu Afecțiuni cardiovasculare

Printre afecțiunile care te pot împiedica în obținirea sau reînnoirea carnetului amintim: tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoţii. Cei care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului şi cu condiţia de a evalua verificări medicale periodice.

Diabet zaharat

Pentru șoferii cu diabet zaharat care s-au confruntat recent cu episoade de hiperglicemie acută nu se mai emit sau reînnoiesc carnetele.

Afecțiuni neurologice

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia.

Tulburări mintale

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile acelor conducători auto care prezintă următoarele afecțiuni:

a) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacitații de judecată, comportament ori adaptabilitate.

b) retard psihic sever;

c) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale;

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel