Sari la conținut

Soluţia ca pacienţii să aibă acces neîntrerupt la medicamente esenţiale

Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că soluţia ca pacienţii să aibă acces neîntrerupt la medicamente esenţiale se poate realiza în cadrul unui grup de lucru inter-instituţional, format din ministerele Economiei şi Sănătăţii, în calitate de coordonatori.

Rafila a declarat în şedinţa de Guvern de joi că ”problema aprovizionării cu medicamente este problema întregii Uniuni Europene”.

”Ca urmare, încă de la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre. Am participat la reuniunea miniştrilor sănătăţii care a dus la operaţionalizarea acestei alianţe”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Importanţa majoră a industriei farmaceutice

El a precizat că la nivel naţional, există preocupare faţă de două elemente. ”Primul este accesul neîntrerupt la medicamente al pacienţilor din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru inter-instituţional, cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătăţii, ca şi coordonatori ai acestui domeniu de producţie a medicamentelor, dar şi alte agenţii aflate în subordinea celor două ministere şi ca reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ca invitaţi.
Cel de-al doilea element, extrem de important, este cel legat de importanţa majoră a industriei farmaceutice, ca şi contributor la PIB-ul României”, a explicat ministrul.

 

Sursa foto: arhiva doctorulzilei

Modelul Spaniei

Rafila a explicat că în cadrul acestui grup de lucru vor încerca să găsească soluţii pe care alte state le-au aplicat, el dând ca exemplu de bună practică Spania, care a dus la încurajarea investiţiilor în acest sector şi crearea unei independenţe în privinţa producţiei de medicamente şi materiei prime, care vine în mare parte din zona Asiei, India şi China.

”Stabilirea unei independenţe a Uniunii Europene în ceea ce priveşte materiile prime din care se fac aceste medicamente este de asemenea o condiţie esenţială”, a mai afirmat el.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul va crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicamente esenţiale, la preţuri rezonabile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel