Din cuprinsul articolului
Somon sau pui? Somonul și puiul sunt două surse populare de proteine care apar adesea în dietele celor cărora le pasă de sănătatea lor. Ambele produse sunt bogate în nutrienți, dar diferă în compoziția grăsimilor, vitaminelor și caloriilor, explică nutriționista Natalie Rizzo.
Somon și pui – compoziție
Expertul spune că o porție de 85 de grame de somon proaspăt conține aproximativ:
- 133 calorii;
- 23 grame de proteine;
- 5 grame de grăsime.
Somonul sălbatic are un pic mai multe proteine și acizi grași omega-3 decât somonul de crescătorie și conține substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea creierului. Somonul cultivat în ferme conține mai multe grăsimi, dar mai puțin omega-3 și poate conține urme de antibiotice sau culori
O porțiune de 85g friptură de pui fără oase și piele conține aproximativ:
- 126 calorii;
- 25 g de proteine;
- 3 g de grăsime.
Sânii de pui sunt o sursă slabă și eficientă de proteine animale. Puiul închis este, de asemenea, bogat în proteine, dar conține mai multe calorii și grăsimi decât sânii. Această grăsime suplimentară oferă, de asemenea, o textură suculentă în mod natural și un gust bogat. 85 g de picioare de pui prăjite conțin:
- 152 calorii;
- 21 g de proteine;
- 7 g de grăsime.
Unde există mai multe proteine?

Adulții ar trebui, de obicei, să urmărească să consume 20 până la 40 de grame de proteine la fiecare masă. Nutriționistul Caroline Susie spune că proteinele ajută la construirea și menținerea mușchilor și rămâne în organism mai mult decât alți macronutrienți, ajutându-vă astfel să vă simțiți plini și să vă controlați greutatea.
Cu 85 g de somon vei primi aproximativ 23 de grame de proteine, comparativ cu 25 g la piept de pui si 21 g la picioare de pui. Deci, dacă sunteți în căutarea celei mai eficiente surse de proteine pentru nevoile dvs. de calorii, pieptul de pui este cea mai bună alegere.
Somonul este unul dintre puținele alimente bogate în vitamina D. De asemenea, conține vitamina B12, de care organismul nostru are nevoie pentru buna funcționare a nervilor și a celulelor sanguine. Vitamina B12 este, de asemenea, necesară pentru a preveni un anumit tip de anemie.
Carnea de pui oferă o serie de minerale esențiale, inclusiv fier, fosfor și zinc. Puiul conține, de asemenea, vitamina B12 și colină, de care corpul nostru are nevoie de dezvoltarea creierului, starea de spirit și procesele de memorie.
Care este cea mai bună alegere?
Dacă aveți o dietă care se concentrează pe obținerea proteinei de satire maximă în raport cu aportul de calorii, sânii de pui sunt alegerea dvs. Cu toate acestea, dacă din anumite motive încercați să limitați grăsimile saturate, somonul sau pieptul de pui sunt o alegere mai bună decât păsările de curte închise.