Sari la conținut

Cele mai bune surse de Omega 3! Acizii grași sunt esențiali

Alimentația care este bogată în acizi grași Omega-3 aduce beneficii incredibile sănătății inimii, creierului, sistemului circulator, imunității organismului.

Mai mult, sunt studii care arată că aceste alimente pot să scadă riscul de inflamații în corp. Acizii grași Omega-3 se regăsesc în alimentele de origine vegetală și în cele de origine animală. Din păcate, corpul uman nu îi poate produce singur.

Peștele gras, cea mai bună sursă de acizi

Cea mai importantă sursă o reprezintă peștele gras. În pește găsim practic cei trei acizi DHA, EPA și ALA.

Principalele alimente care conțin o cantitate mare de acizi grași esențiali Omega-3 sunt peștii:  somonul, sardinele, heringul, tonul și hamsiile. O sursă bună de acizi DHA este gălbenușul de ou. Și semințele din uleiul de in au o cantitate mare de acid gras ALA, inclusiv semințele de dovleac, de mac și susan conțin Omega-3, dar în cantitate mai mică.

Iată care sunt principalele surse de Omega 3:

  • Somonul, poate cea mai bună sursă de Omega 3.
  • Uleiul de rapiță este bun și el. Dar să nu fie prăjit, deoarece prin preparare termică se distrug acizii Omega 3.
  • Semințele de cânepă. Acestea au cu 70% mai mulți acizi Omega-3 decât semințele de in. Cu alte cuvinte sunt mai bune, deși semințele de in au și ele acești acizi în compoziție.
  • Spanacul, varza, rucola conțin acizi grași. Acestea ar trebui consumate cu regularitate.
  • Macroul, un alt pește care are acizi Omega 3 dar și vitaminele D și B12.
  • Nucile – conțin omega 3, proteine și fibre.
  • Soia este și ea o sursă bogată în acizi Omega 3.

Iată care este cantitatea necesară de acizi grași:

Medicii spun că o cantitate optimă, zilnică ar trebuie să se situeze 1,1 g, pentru femei, și 1,8 g, pentru bărbați.

Atenție! Nu exagera cu suplimentele de acizi grași Omega 3. În exces, ele dăunează. O cantitate mare va crește riscul de hemoragii și uneori, duce la slăbirea sistemului imunitar.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel