luni, august 2, 2021

Campania de vaccinare anti-COVID a încetinit, la nivel național. Aproximativ 13.500 de persoane au făcut primul vaccin anti-COVID în ultimele 24 de ore, cu mult sub numărul înregistrat în săptămânile anterioare. Potrivit unui sondaj,

o mare parte din populație încă refuză imunizarea.

Aproape 13.500 de persoane au mai făcut de ieri până astăzi primul vaccin anti-COVID-19, iar totalul celor care au primit cel puţin o doză se apropie de 4.600.000. Cifrele zilnice se menţin la valori mult mai scăzute faţă de săptămânile anterioare, dat fiind că în prezent activitatea de vaccinare vizează mai ales mediul rural, scrie Rador.

Mulți români încă refuză imunizarea

Vârstnicii şi persoanele cu studii superioare sunt categoriile de populaţie cele mai favorabile imunizării anti-COVID-19 în România, conform rezultatelor unei cercetări

prezentate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, un sondaj de opinie derulat la sfârşitul lunii trecute pe tema “Vaccinarea, o problemă naţională”.

În medie, românii estimează că puțin peste jumătate dintre adulți se vor vaccina împotriva COVID-19, iar această valoare este întărită de faptul că aproximativ 56% dintre cei care au răspuns la întrebări ar recomanda unei persoane apropiate să se imunizeze, arată concluziile analizei ICCV și Elicom, un operator de telecomunicații.

Cei care nu ar face o asemenea recomandare se împart în două categorii. Pe de o parte,

sunt cei care evită o recomandare ferma, atât pro, cât și contra vaccinării, iar, pe de altă parte, cei care se opun vaccinării și le-ar recomanda și apropiaților să nu se vaccineze.

Proporția acestora este de circa 15%, adică peste două milioane de persoane din toate straturile sociale. Reticența sau opoziția la vaccinare este pusă de respondenți în principal pe seama lipsei de informare, a manipulării sau a dezinformării, dar și, într-un alt registru, pe teama de reacții adverse, inclusiv de moarte, pe neîncrederea în eficacitatea vaccinurilor și chiar pe convingerea că noul coronavirus

nu există – 6% din populație, adică peste 800.000 de persoane.

Este vorba, notează realizatorii studiului, de o grupare de oameni redusă ca proporție, dar suficient de numeroasă și de activă pentru a-și face simțită prezența.

Ultimele stiri

Parteneri