Sari la conținut

Sondaj: Jumătate dintre români sunt convinși că se trăia mai bine în comunism decât în prezent

Sursa: Playtech
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Jumătate dintre români sunt convinși că se trăia mai bine în comunism decât în prezent, potrivit unui sondaj efectuat de INSCOP la comanda News.ro. 

Aproximativ 48.1% dintre români consideră că regimul comunist a avut un impact pozitiv asupra României, în creștere față de procentul de 45.5% înregistrat în noiembrie 2013. În același timp, peste 46% dintre respondenți cred că viața era mai bună înainte de 1989, comparativ cu situația actuală.

Sursă foto: news.ro

Conform datelor colectate în perioada 20 – 27 noiembrie, prin interviuri telefonice (metoda CATI) cu un eșantion de 1.100 de persoane, se evidențiază o creștere a percepției pozitive asupra perioadei comuniste în rândul populației. În opinia a 48.1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, în timp ce 42.3% sunt de părerea contrară. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 9.7% dintre cei chestionaţi.

Aproape jumătate dintre români cred că se trăia mai bine în comunism

În ceea ce privește comparația între perioada comunistă și prezent, 46.4% dintre participanți sunt de părere că viața era mai bună înainte de 1989 (cifre în creștere față de 44.4% în 2013). În contrast, 34.2% cred că situația era mai rea, iar 13.7% sunt de părere că nu s-au înregistrat schimbări semnificative. În același timp, 5.7% nu au oferit un răspuns clar la această întrebare.

Analistul Remus Ștefureac de la INSCOP Research subliniază discrepanța dintre percepția publică și realitatea obiectivă privind nivelul de trai, avuția națională și drepturile și libertățile din prezent față de perioada comunistă. El a identificat cauzele acestei percepții divergente, cum ar fi nemulțumirea actuală legată de crizele economice recente, distribuția inegală a avuției naționale și influența nostalgia pentru perioada tineretii.

”Aparent este şocant ca aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România şi tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Realitatea obiectivă şi absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuţia naţională, drepturile şi libertăţile sunt net superioare situaţiei de dinainte de 1989. Cu toate acestea, percepţia publică este alta, existând însă nişte explicaţii, unele parţial obiective, altele parţial subiective care alimentează acest sentiment acut de nostalgie,” a precizat Remus Ştefureac, potrivit news.ro.

Analistul a precizat că nemulţumirea conjuncturală puternică a populaţiei faţă de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflaţia galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuţia inegală a avuţiei naţionale din prezent care măreşte puternic diferenţele dintre categoriile afectate de sărăcie şi populaţia care are venituri medii-mari, nostalgia personală unei părţi a populaţiei faţă de perioada tinereţii proprii, procesul de socializare şi educare a tinerilor care învaţă de la aduţii nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), stimularea unor mituri din perioada comunistă prin campanii agresive derulate de vectori politici în special în spaţiul online au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru pături tot mai largi de populaţie, alimentând în prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite.

Studiul a fost desfășurat pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95% la un grad de încredere de 95%.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel