sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu
Home » Ştiri » Sorina Pintea: ”Vorbim despre sistem, dar sistem...

Sorina Pintea: ”Vorbim despre sistem, dar sistemul suntem noi. Sistemul e acel portar care îți cere 5 lei la intrarea în spital, e acea infirmieră care nu îți schimbă lenjeria dacă nu îi dai 10 lei”

Ministrul Sănătății a subliniat, în cadrul unei conferințe recente, problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate, din România.

”Sunt lucruri pe care, singură sau doar cu echipa Ministerului, nu le putem rezolva. Discutăm despre sistem, dar sistemul suntem noi. Sistemul este acel portar care îți ia 5 lei la intrare, este acea infiermieră care nu îți schimbă cearceaful dacă nu îi dai 10 lei, sistemul suntem noi, care acceptăm să facem aceste lucruri”, a atras atenția Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a adus în discuție și vizitele sale recente în spitale, vizite pe care suține că le-a făcut în urma sesizărilor pacienților și aparținătorilor.

”Am fost aspru criticată pentru vizitele inopinate pe care le-am făcut și pe care o să le fac în continuare. Pentru că am scos în evidență faptul că există niște probleme pe care nu le rezolvăm, deși avem obligația să o facem. Și aici mă refer la auoritatea locală, managementul spitalelor. Eu aș fi vrut să fiu ajutată, nu criticată.

Sunt foarte mulți pacienți și aparținători care îmi scriu indicându-mi unde să mă duc. De fapt cam toate vizitele mele sunt făcute după anumite propuneri ale lor”, a explicat Pintea.

Sorina Pintea a vorbit și despre accesul la medicamente inovatoare, despre corecția prețurilor la medicamente, corecție pe care susține că a făcut-o, pentru prima dată, după opt ani.

În plus, a punctat că finanțarea este bună, în acest moment și că anul trecut au fost introduse 37 de molecule noi, adică cele mai multe și a asigurat că va face acest lucru în continuare.

”Finațarea este bună, în acest moment, și facem eforturi să dotăm spitalele cu echipamente, însă nu ar trebui să uităm de educație. Atâta vreme cât în fața Ministrului Sănătății, un aparținător se așează pe patul unui pacient proaspăt operat și îmi permit să îi atrag atenția:  >>Acum nu se întâmplă nimic<<, a fost replica, ba da, se întâmplă dar trebuie să taxăm și aceste lucruri nu doar lipsa finanțării pe care o clamăm în premanență”, a adăugat Pintea.