Sari la conținut

Spălatul pe dinţi, gestul simplu care ţine cancerul la distanţă

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cancer Prevention Research , o igienă orală precară poate creşte riscul dezvoltării virusului papilloma uman (HPV). Acest virus poate cauza atât cancer de col uterin cât şi oral. Mai mult, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a stabilit că 60% din cazurile de cancer orofaringian (gât, limbă şi amigdale) sunt cauzate de virusul papiloma uman.

Studiul condus de University of Texas Health Sciences Center din Texas a inclus 3.400 de persoane cu vârste peste 30 de ani. Cei care aveau o igienă şi sănătate orală precară aveau un risc cu 56% mai mare de a fi infectaţi cu HPV, în comparaţie cu cei care aveau o bună sănătate orală. Bolile gingivale făceau ca riscul să fie şi mai crescut.

,,Ipoteza noastră este că igiena orală precară, ulceraţiile, inflamţia gingiilor, rănile deschise din cavitatea bucală facilitează accesul virusului papiloma uman. Nu avem suficiente dovezi pentru a susţine concluzia studiului, însă asta e părerea noastră” a spus autoarea studiului Christine Markham.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel