Sari la conținut

Spania pregatește măsuri dure pentru platforme digitale pentru închiriat spații de cazare

locuri de munca
sursa foto: Unsplash

Spania pregatește măsuri dure pentru platforme digitale pentru închiriat spații de cazare. În Spania, țară cu un mare aflux de turiști din toată lumea, platformele digitale pentru închiriat spații de cazare au foarte mulți clienți. Tot mai multe apartamente sunt listate pe acestea pentru a fi puse la dispoziția clienților. Astfel, pentru rezidenți chiriile au explodat și se gasesc tot mai greu apartamente de închiriat pe termen lung în zonele care au un turism mare.

Spania pregatește măsuri dure pentru platforme digitale pentru închiriat spații de cazare

Astfel, premierul Pedro Sanchez amenință marile platforme digitale pentru închiriat spații de cazare pentru turiști că vor fi implementate măsuri dure care să elimine de pe piață apartamentele fără licență. Ne spune mai multe

”Trebuie să găsim un echilibru între turism și bună vecinătate”, a spus premierul Pedro Sanchez, adăugând că marile platforme digitale „au transformat apartamentele noastre în hoteluri ilegale”.

A mai spus că măsurile vor fi dure și că vor înfuria cu siguranță marile corporații din turismul digital, însă este singura cale. Nu a spus exact ce măsuri vor fi luate, dar că vor fi făcute publice în perioada imediat următoare.

 

Măsurile de control prin platformele digitale reprezintă o idee mai veche, însă care, la primele încercări, nu a funcționat

Încă de anul trecut, toate site-urile care oferă apartamente de închiriat pentru turiști au fost obligate să dețină și să ofere, la cerere, autorităților, datele fiscale ale celor care închiriază. Măsura nu a funcționat, pentru că nicio platformă nu a putut impune unor clienți să spună unde sunt rezidenți.

De exemplu, un spaniol care are un apartament de închiriat în Spania ar fi obligat, însă un francez care are proprietate tot în Spania, nu.

Eșecul încercării este evident prin căutările de oferte pe marile site-uri. De exemplu, în Madrid, din cele 24.000 de oferte care apar pe Airbnb sau Booking, doar 1.008 au licență.

În Barcelona, situația este similară, deși procentul este mai mic. La fel este și la nivel național. Până la urmă, spun autoritățile, nu este numai o problemă de criză a locuințelor, este în primul rând o problemă de evaziune fiscală, pentru că zecile de mii de apartamente care nu au licență nu plătesc niciun impozit.

Soluția identificării și amendării este nepractică. În primul rând, că nu sunt resurse umane suficiente pentru verificări. În al doilea rând, pentru că procesele durează foarte mult.

În Sevilla, de exemplu, în două luni au fost verificate și identificate șase, în condițiile în care se estimează că ar fi peste 5.000, iar proprietarii se află acum în proces cu autoritățile.

De aceea, premierul și, separat, primarii din marile orașe spun că reglementarea dură a acestor platforme este singura soluție.

Deocamdată, Barcelona este singura care a aplicat una. Nu se mai acordă și nu se mai reînnoiesc licențe. Astfel, din 2028, în acest mare oraș nu vor mai exista decât hoteluri și pensiuni

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel