Sari la conținut

Specialist, despre beneficiile embolizării: 90% dintre fibromele uterine pot fi tratate non-chirugical

fibrom uterin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hipertensiunea arterială crește riscul de fibrom uterin

Fibromul uterin este cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin. În majoritatea cazurilor, acestea apar la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Aproximativ 30% dintre femei descoperă că suferă de unul sau mai multe fibroame uterine.

90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid și fără riscuri de recidivă prin embolizare, susține Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională.

Procedura de embolizare este una revoluționară, potrivit specialistului. Cu ajutorul acesteia se pot evita multe complicații, precum și anestezia generală, inciziile și recuperarea îndelungată.

Beneficiile embolizării: “90% dintre fibromele uterine pot fi tratate non-chirugical”

Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, semnalează că 90% dintre fibroamele uterine depistate se pot trata și în România minim invaziv și non-chirurgical prin procedura de embolizare, considerată a fi ”medicina viitorului”, prin care se evită anestezia generală, inciziile, pierderea integrității corporale, recuperarea prelungită și toate riscurile și complicațiile asociate chirurgiei.

”Româncele trebuie să știe că există și embolizarea ca tip de tratament pentru a trata fibromul uterin, ba chiar că este pusă pe primul loc în alegerile femeilor ca procedură de eradicare a fibromului si recunoscuta de către Societatea Americană de Ginecologie încă din 2008. Există mai multe metode de tratament eficiente în cazul diagnosticului de fibrom uterin, care se recomandă în funcție de particularitățile fiecărui caz, însă la noi în țară istoric se practică recomandarea de histerectomie care impactează pacientele radical și cu urmări ireversibile fizic, psihic și social fără a fi necesar. 90% dintre fiboramele uterine se pot trata non-invaziv, non-chirurgical, rapid și fără riscuri de recidivă prin embolizare, procedură cu o istorie de 20 de ani în lume în care și-a dovedit eficiența.”, declară dr. Rareș Nechifor, medicul român cu cea mai mare experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare.

 

Fibromul uterin este, în urma incidenței înregistrate în întreaga lume, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin, peste 30% dintre femei descoperind că suferă de unul sau mai multe fibroame uterine, aproape jumătate dintre acestea fiind la vârstă activă, între 20 și 50 de ani. ”Fibroamele pot fi tratate ușor și eficient prin embolizare, o procedură de Radiologie Interventională, minim invazivă, prin care evităm anestezia generală, inciziile, recuperarea prelungită și toate riscurile și complicațiile asociate chirurgiei. Procedura de embolizare necesită o singură zi de spitalizare și 3 zile de recuperare. Pacienta rămâne întreagă și își păstrează fertilitatea și fluxul activităților de zi cu zi.”, semnalează dr. Rareș Nechifor, unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009), cu peste 10 000 de intervenții endovasculare realizate cu succes.

Embolizarea, potrivit dr. Rareș Nechifor, este recomandată indiferent de numărul fibroamelor, de poziția sau de dimensiunea lor. ”Procedura de embolizare constă în închiderea ramurilor mici arteriale din interiorul fibroamelor. Astfel acestea nu mai sunt hrănite cu sânge și intră într-un proces de involuție și resorbție. Uterul sănătos își păstrează vascularizația normală. Procedura se practică de peste 20 de ani și este recunoscută ca una dintre procedurile de primă alegere în terapia fibromului uterin. Aproximativ 90% dintre femeile cu fibrom uterin simptomatic pot beneficia de tratamentul prin embolizare”, consideră dr. Rareș Nechifor, medicul care a dus România pe un loc fruntaș în Europa cu cele peste 7000 de intervenții realizate de embolizare a fibromului uterin, o procedură minin-invazivă, non-chirurgicală de Radiologie Intervențională, considerată a fi “chirurgia” viitorului.

Dr. Rareș Nechifor insistă asupra accesului la informare al femeii din România care trebuie să știe că soluțiile terapeutice în cazul diagnosticului de fibrom sunt variate, iar ele trebuie să țină cont de dorințele și obiectivele pacientei, precum dorința de a avea un copil, dorința de a-și păstra uterul, de a evita anestezia generală, de a beneficia de o procedură minim-invazivă, care să îi permită o recuperare rapidă și, nu în ultimul rând, de dorința de a elimina riscul de apariție a cancerului. ”Față de chirurgia clasică, prin embolizarea fibromului uterin se elimină pierderea integrității corporale, se reduc perioada de recuperare și riscul complicațiilor post-chirurgicale, crește calitatea vieții, se rezolvă rapid, fără urmări și fără recuperare lungă problema de sănătate și se oferă garanție pe viața, prin lipsa recidivelor”, subliniază dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, cu peste 20 de ani de experiență, un reper profesional internațional și formator a peste 300 de radiologi intervenționiști din 27 de țări ale lumii.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel