Categories: Stil de viaţă

Specialist în Nutriție: Mâncarea gătită poate să fie o alegere sănătoasă sau poate să fie o alegere care să ducă la apariţia unor îmbolnăviri

Maria Mitescu, specialist în Nutriție, a vorbit la Antena 3 despre beneficiile pe care le aduce mâncarea preparată acasă, dar și despre lucrurile la care e musai să fim atenți atunci când gătim.

Mâncarea gătită poate să fie o alegere sănătoasă sau poate să fie o alegere care să ducă la apariţia unor îmbolnăviri.

Una este să gătim un pilaf din orez integral şi alta este să gătim un pilaf din orez alb.

Una este să facem o tăcăniţă în care punem jumătate de sticlă de ulei, alta este să facem o tocăniţă în care la finalul prelucrării termice să punem 2, chiar 3 linguri de ulei.”, a spus Maria Mitescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

În ce condiţii îngraşă mâncarea gătită acasă

În momentul în care prăjim carnea de pui sau porc, o să avem de-a face cu nişte efecte adverse. În schimb, atunci când o pregătim pe grătarul electric sau la cuptor, vom beneficia de pe urma consumului unui aliment bine pregătit. Beneficiem de proteine, vitamine, fier.

În ce vase gătim alimentele ca să nu îşi piardă beneficiile

Recomandările sunt doar pentru vase din inox. Apoi foarte important este şi timpul de prelucrare termică. Una este să faci o tocăniţă într-o jumătate de oră şi alta este să fierbi la ea 3 ore.

Deci, efectele asupra sănătăţii noastre sunt total diferite. Când legumele nu sunt prelucrate termic foarte mult, beneficiem şi noi de pe urma lor şi la fel şi microbiota noastra. Foarte importantă este şi reţeta în sine.

De ce e bine ca vârstnicii să consume alimente mai bine prelucrate termic

Persoanele vârstnice trebuie să consume alimente mai bine prelucrate termic, având în vedere că procesele de digestie sunt diferite, nu mai sunt ca în tinereţe. Mai mult decât atât, mulţi dintre vârstnici au probleme cu dentiţia.

Sunt persoane care au gastrită şi atunci chiar digestia nu se mai face cum trebuie. Sunt persoane care slăbesc foarte mult pentru că şi absorbţia este redusă.

Mare atenţie când comandaţi mâncare gătită de la restaurant

În industria HoReCa nu se mai folosesc metodele aceasta de gătit clasice şi nici nu se folosesc întotdeauna ingredientele de cea mai bună calitate nutriţională. Bătrâneţea ne-o formăm la tinereţe, iar cei care dau startul sunt chiar părinţii”, a mai spus Maria Mitescu.

Recent Posts

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

2 minute ago

RUGĂCIUNE puternică în VINEREA MARE pentru noroc şi iertare de păcate

În Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos credincioşii creştin-ortodocşi ţin post negru şi se…

32 de minute ago

Rezultatele anchetei decesului fetiței din Călărași, care a murit după masă: A fost sau nu toxiinfecţie alimentară?

Medicii legişti au finalizat ancheta în cazul fetiței de 4 ani, din Călărași, care a murit…

o oră ago

HOROSCOPUL săptămânii 6-12 mai. Zodiile afectate de tranzitul Lunii

În perioada 6-12 mai, Luna călătorește prin Univers, influențând nativii cu energiile tranzitului său de-a…

2 ore ago

TRADIŢII. Ce se dă de pomană în prima zi de Paște?

În dimineața din prima zi de Paște, după slujba de Înviere, credincioșii împart alimente pentru…

2 ore ago

Experții avertizează: Respirația urat mirositoare poate fi un simptom al unui tip de cancer

Experții fac avertizări cu privire la un un tip de cancer: Respirația urat mirositoare poate…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic