Sari la conținut

Specialist: Multe persoane care plătesc contribuția la sănătate nu sunt asigurate la CNAS

card sanatate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
CNAS

Persoanele care au venituri din investiții, cum ar fi dividende, dobânzi bancare etc., peste plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime trebuie să depună Declarația unică și să plătească CASS. Data limită în 2025 este 26 mai.

Problema apare în cazul celor care au realizat aceste venituri și nu au calitatea de salariat. Astfel, deși plătesc contribuția, nu figurează ca fiind asigurate la CNAS.

Multe persoane plătesc contribuția la sănătate deși nu sunt asigurate la CNAS

Subiectul a fost atins de Iulia David Sobolevschi, vicepreședinte al Consiliului superior al Camerei Consultanților Fiscali (CCF), în cadrul Seminarului de fiscalitate din 29 aprilie, ce a avut loc după Conferința Ordinară Anuală.

„Faptul că nu se mai declară estimări prin Declarația unică este cel mai bun lucru care s-a putut întâmpla de când există acest formular.

Există totuși o necorelare între Codul fiscal și Legea sănătății care, evident, a alterat și schimbul de informații între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Casa de Sănătate. Deci, trebuie refăcută corelația dintre Codul fiscal și Legea 95/2006”, a declarat Iulia David Sobolevschi.

Potrivit acesteia, în Codul fiscal lucrurile sunt lămurite, dar au apărut modificări recente în cadrul Legii 95.

„Constatăm faptul că persoanele fizice care plătesc contribuția la sănătate, deși fac asta, nu sunt asigurate în sistemul de sănătate. Dacă o persoană plătește, trebuie să fie asigurată. Sperăm că vor fi modificări”, arată vicepreședintele Consiliului superior.

O soluție ar fi ca aceste persoane, care nu au și calitatea de salariat, să plătească contribuția la sănătate pentru 6 salarii minime pe economie pentru a fi asigurate în continuare, urmând ca în anul 2026, după ce depun Declarația unică, să plătească diferența între contribuția la 6 salarii minime și 12 sau 24 de salarii, astfel încât să fie asigurate.

Necorelări legislative

În cadrul discursului a mai arătat o situație care privește persoanele care au venituri din drepturi de autor și li se rețin la sursă contribuțiile, inclusiv la sănătate.

Să presupunem că avem un actor pentru care se plătește totul într-o singură lună.

„Chiar dacă se plătește contribuția la sănătate pe un an întreg, să știți că aceste persoane nu sunt asigurate pentru întregul an, nici la Casa de Pensii din punct de vedere al vechimii și nici în sistemul de sănătate, decât pentru luna în care s-a făcut plata.

De ce? Problema este de asemenea generată de necorelări între Codul fiscal și legile asigurărilor sociale care afectează schimbul de informații dintre cele două instituții”, a mai declarat Iulia David Sobolevschi.

Camera Consultanilor Fiscali este o organizaţie profesională de utilitate publică, persoană juridică fară scop lucrativ, cu patrimoniu şi buget propriu.

Este constituită din consultanţi fiscali, consultanți fiscali asistenți care au dobândit această calitate, precum și societățile de consultanță fiscală, autorizate de Cameră, în condițiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel