Sari la conținut

Speranța de viață în România, cu 7 ani mai mică decât media din UE

Starea de sănătate nu se va îmbunătăţi în ţara noastră, dacă populaţia nu își modifică stilul de viață, atrag atenția specialiștii în domeniu.

Cele mai recente date statistice arată că în România speranța de viață este cu şapte ani mai mică decât media din Uniunea Europeană. Potrivit statisticilor, 70% dintre români nu consumă fructe și legume și doar 7% fac sport.

Registrul vechi de 20 de ani al Casei de Asigurări ar putea fi înlocuit cu unul nou, mult mai performant, în care vor putea fi introduse toate datele pacienților de către medicul de familie, dar și de medicii din spitale, în cazul internărilor, anunță secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan. Cu ajutorul acestei baze de date se va putea monitoriza starea de sănătate a populației mult mai bine.

„În momentul în care vom avea această platformă, toate datele, de fapt, vorbim de metadate, cantităţi uriaşe de date, vor putea fi prelucrate în funcție de interesul de moment al celor care lucrează sănătate”, a declarat Tiberius Brădăţan pentru RRA, potrivit rador.ro.

Președintele Casei de Asigurare, Adela Cojan, spune că, oricât de mulți bani s-ar investi în sănătate, până nu ne modificăm stilul de viață, modul de a petrece timpul liber, factorii de risc legați de profesie, precum stresul și expunerea la consumul de alcool, tutun și droguri, sănătatea populației nu se va putea îmbunătăți.

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, atrage atenția că prevenția este deosebit de importantă și în rândul adolescenților: „Degeaba le dăm copiilor un măr sau ce nimerim, când am putea să-i obișnuim și să-i obișnuim din start cu a mânca sănătos, în a le explica şi a le spune de ce țigara aia nu e bună, de ce nu e bine să facă anumite lucruri”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel