marți, iunie 22, 2021

Pacienţii cu Parkinson au acum o nouă speranţă datorită descoperirilor în studiul celulelor stem, unde s-a ajuns la concluzia fericită că pot înlocui nervii deterioraţi. Cercetătorii suedezi au publicat

studiul în Cell Stem Cell.

Medicii de la Lund University au fertilizat în vitro cu ajutorul celulelor stem un embrion, unde au pus accentul mai ales pe dezvoltarea sistemului motor. Neuronii au fost transplantaţi în creierele şoarecilor care sufereau de Parkinson, iar timp de 5 luni aceştia au observat că nivelul de dopamină a fost în limite normale.

Boala Parkinson este o boală incurabilă care progresează preluând controlul asupra întregului corp, conform Fundaţiei Bolii Parkinson. Afectează sistemul nervos şi mişcările, cauzează un tremur continuu, mişcări lente, postură incorectă, schimbări

în vorbire şi alte simtome care afectează viaţa individului. Pierderea funcţiilor motorii este cauzată de moartea celulelor nervoase care controlează dopamina din creier.

Cercetătorii nu ştiu de ce mesagerul chimic din creier moare, însă o dată ce nivelul de dopamină descreşte, creierul îşi pierde abilitatea de a controla mişcările musculare.

“Acest studiu reprezintă o importantă piatră de hotar şi oferă suport în tratarea bolii” spune Malin Parmar de la Universitatea din Lund.

Medicamentele sunt disponibile pentru pacienţii cu Parkinson, însă, niciunul nu a reuşit să inverseze efectele

bolii. Cercetătorii trebuie însă să aibă rezultatele acestea pe termen lung înainte să înceapă testarea pe oameni.

 

Ana Maria N.

Ultimele stiri

Parteneri