Sari la conținut

SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ ”GRIGORE ALEXANDRESCU”, Centrul de chirurgie cardiacă pediatrică, unicat în Europa

Managerul spitalului, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, spune că autoritățile nu au o evidență a stării de sănătate a copiilor din această țară, nici o filosofie în interesul suprem al copilului. „Este o lipsă de responsabilitate față de patrimoniul național care sunt copiii! Toate țările se ocupă de copiii lor!”

Violeta Fotache

În această lună ar fi trebuit să fie dat în folosință noul Centru de chirurgie cardiacă pediatrică de la Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu”. Un proiect inițiat de regretatul profesor Eugen-Pascal Ciofu și cotinuat de actualul manager al spitalului, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu. Din păcate, termenul la care ar putea fi finalizată amenajarea noii clădiri în care va funcționa centrul de excelență – speranța a mii de copii bolnavi de inimă – se amână până la o dată necunoscută încă. „Este o amânare de la Primărie, mai sunt proceduri în desfășurare. Știți cum e la licitații, se fac contestații la construcții, pentru
aparatură, se poate ajunge și la proces!”, spune managerul spitalului. prof.
univ, dr. Dan Mircea Enescu.
Echipa medicală,ca un ceas elvețian
Pe de altă parte, managerul afirmă că deja are doi specialiști în chirurgia cardiacă pediatrică și va veni și al treilea ca să lucreze la noul centru, împreună cu alți doi cardiologi, asistenți pregătiți special pentru intervențiile pe cord la copii. Personalul medical a fost pregătit atât în țară, cât și în străinătate. „Acum e momentul în care trebuie asamblată fiecare părticică în parte, ca un ceas elvețian: clădirea trebuie să fie perfectă, aparatura trebuie să fie perfectă și personalul să înceapă să funcționeze, să se obișnuiască”, spune managerul.
Vor fi salvați copii de la moarte

Centrul este prevăzut să aibă 85 de paturi, la etajul 1 vor fi 25 de paturi
pentru cardiologie, la nivelul următor vor și paturi, în număr egal, și pentru neurochirurgie și pentru chirurgie cardiacă. La etajul 3, vor fi paturi pentru terapie intensivă, dar și două săli de operații, iar la etajul 5 vor fi opt paturi pentru neurochirurgie. „Este ceva special. Nu mai există o asemenea clinică, va fi unicat în Europa. Uitați, dr. Horațiu Suciu și dr Badiu, când au fost aici, au spus că ei nu mai văzut așa ceva nicăieri, că este ceva fabulos, adică e gândită numai pentru lucrul ăsta: o clădire întreagă care nu lucrează decât pentru chirurgia cardiacă, pentru diagnosticare și neurochirurgie. Gândirea e următoarea: vin copiii, se duc la cardiologie unde li se pune diagnosticul, pe urmă se duc la etajul 3, unde sunt operați, sunt ținuți trei zile sau cât trebuie după care sunt coborâți tot în cardiologie unde sunt ținuți până când pot să fie trimiși acasă. În prezent, pentru salvarea micuților pacienți bolnavi de inimă, care ajungeau la Spitalul Grigore Alexandrescu, s-au găsit soluții fie de trimitere la Clinica profesorului Suciu, de la Tg Mureș, fie în străinătate.
Ce țară își lasă copiii să moară?
Odată cu darea în folosință a noului centru, pe lângă spinoasa problemă a cardiologiei pediatrice (se nasc peste 1.200 de copii cu malformații de cord, anual), se rezolvă și problema neurochirurgiei care este una gravă, în clipa aceasta, în toată țara, spune universitarul. „Sunt sindroame care nu sunt operate, sindroame care nu-și fac efectul imediat, dar care creează tot felul de diformități grave. Pacienții supraviețuiesc până la 12,13, 14 ani și apoi mor pentru că apar tot felul de insuficiențe. Spre exemplu creierul începe să fie apăsat de către cutia craniană și copilul moare subit într-o zi. Ce țară e aia care stă și se uită, deși știe precis că acești copii vor muri? Este o lipsă de responsabilitate pentru patrimoniul național care sunt copiii. Toate țările se ocupă de copiii lor!”, se întreabă universitarul.

Mânat de dragostea față de copii, se luptă pentru șansa lor

„Ce ne dorim foarte mult este un centru cu tradiţii româneşti, care să lucreze în permanenţă, care să aibă abilităţile respective de a trata 24 din
24 de ore, șapte zile, copiii acestei ţări. Ştim că se nasc peste 1.000 de copii cu malformaţii cardiace congenitale în fiecare an, în jur de 300 sunt
operați la Târgu Mureş şi cred că în restul ţării cam 100-200. Deci cel puțin încă 500 de copii rămân fără tratament. Noi nu știm ce se întâmplă cu acești copii. Unii se duc prin sponsorizări, alții mor. Gândiţi-vă că într- o ţară europeană 500 de copii mor pentru că nu-şi pot găsi un loc unde să aibă un tratament corespunzător. Noi ştim acest lucru. Ca atare, nu putem
să fim inerţi şi nu putem să nu băgăm în seamă”, spunea în urmă cu câteva luni prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
Să facem 50 de operații pe an!
Ne dorim să facem şi noi un număr cât mai mare, sigur că nu ne facem mari aşteptări, nu o să începem cu sute. O să începem întâi prin a înţelege care ne este scopul, cât putem să facem, ne dorim să facem cât mai bine şi să înaintăm, încet-încet, până vom căpăta o anumită expertiză. Cel mai mult contează spiritul de joc, ca-n fotbal, adică să se înțeleagă unii cu alții și să joace ce vor, să nu se bată chirurgii între ei, trebuie să fie și un antrenor. Dorim să înceapă să funcționeze noul Centru, să facem 50 de operații pe an, poate 60-70. Avem și angiograf intervențional și se pot face intervenții pentru malformații cardiace, pentru defecte interatriale – se pun niște umbreluțe se bagă și se oprește circulația dintr-o parte în alta, o intervenție de 15 minute. Se poate intra și într-un ritm serios în doi-trei ani”, explică managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Managerul care nu renunță Profesorul Enescu este întemeietorul specialității de chirurgie plastică pediatrică, formator al echipei terapeutice a spitalului în acest domeniu, cel care a și contribuit în mare măsură la realizarea unui sediu modern pentru clinica pe care a întemeiat-o. Acum încearcă să facă același lucru și cu centrul de chirurgie cardiacă pediatrică. Participant la numeroase studii clinice, inventator, membru în asociații profesionale de prestigiu, din țară și din străinătate, profesorul Enescu este și deținător al mai multor premii. Profesorul a primit premiul pentru managerul anului, iar spitalul pe care îl conduce a fost premiat ca fiind cel mai bun spital european, distincțiile fiind acordate de Institute of Directors la Londra, în aprilie 2015.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel