Sari la conținut

Sindrom Raynaud

boala care afectează membrele
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cauze sindrom Raynaud

Afecțiunea mai puțin cunoscută care afectează mâinile și picioarele. Vezi cum poate fi prevenita aparitia acestei boli care provoacă spasme ale vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea fluxului de sânge către aceste zone.

Sindromul Raynaud, o afecțiune medicală care afectează vasele de sânge din degete și degetele de la picioare, precum și alte zone ale corpului cum ar fi nasul, urechile și alte extremități. Această afecțiune provoacă spasme ale vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea fluxului de sânge către aceste zone.

Potrivit medicilor, boala nu reprezinta o problema de sanatate grava, in unele cazuri, pot sa apara complicatii din cauza faptului ca fluxul de sange este redus.

Cauze sindrom Raynaud

Boala este observata prin faptul ca vasele de sange de la nivelul degetelor reactioneaza atunci cand nivelul de stres este crescut sau cand temperaturile sunt scazute.

Astfel, atunci cand degetele de la maini si picioare sunt expuse frigului, vasele de sange se contracta, iar fluxul de sange este redus temporar. In timp, aceste vase de sange se pot ingrosa, limitand si mai mult fluxul sanguin.

Temperaturile scazute reprezinta, de cele mai multe ori, motivul pentru care fenomenul acesta apare. In unele cazuri, expunerea la frig sau spalatul pe maini cu apa rece pot declansa contractia vaselor de sange. In alte cazuri, stresul emotional poate declansa un astfel de episod.

Factori de risc

Principalii factori de risc pentru aparitia sindromului Raynaud primar includ:

Sexul feminin – femeile sunt mult mai predispune la aparitia sindromului Raynaud decat barbatii;
Varsta – oricine poate dezvolta sindromul Raynaud, insa riscul este crescut in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani;
Climatul – aceasta boala este frecventa in zonele cu climat rece si temperaturi foarte scazute;
Ereditatea – aceasta boala se poate transmite pe care ereditara.

Posibile complicatii

In cazul in care fenomenul Raynaud (tipul secundar) este sever, nivelul redus de flux sanguin catre degete poate provoca leziuni ale tesutului. Aceste complicatii sunt destul de rare, insa blocarea completa a vaselor de sange poate duce la aparitia de ulceratii ale pielii sau cangrene (tesut mort). In anumite cazuri severe, care sunt extrem de rare, poate fi necesara amputarea tesutului afectat.

Simptomele sindromului Raynaud

Sindrom Raynaud
Sursă foto: NeuroPain

Principalele simptome ale sindromului Raynaud includ degetele reci și albastre, furnicături sau amorțeli, durere și pierderea sensibilității în degete. Factorii declanșatori ai sindromului Raynaud pot include temperaturile reci, stresul emoțional sau tensiunea, utilizarea de substanțe vasoconstrictoare (cum ar fi cafeina sau fumatul) și anumite afecțiuni medicale (cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă).

Tratamentul sindromului Raynaud se concentrează pe evitarea factorilor declanșatori, menținerea degetelor calde și utilizarea medicamentelor pentru a ajuta la dilatarea vaselor de sânge. În cazuri severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale sau alte proceduri pentru a îmbunătăți circulația sângelui către degete și alte extremități afectate.

Metode de preventie a bolii care afectează mâinile și picioarele

Este recomandata adoptarea unui stil de viata sanatos si activ, evitarea factorilor de stres si a fumatului, dar si a schimbarilor bruste de temperatura.
Să protejam mainile si picioarele cat mai bine si sa nu le expunem temperaturilor scazute

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel