joi, decembrie 3, 2020
Elena Oceanu

Stare de urgență, din nou în Spania, după ce numărul de cazuri de Covid-19 continuă să crească.  Principala restricție prevăzută este interzicerea circulației pe timpul nopții, limitarea grupurilor la cel mult șase persoane și abilitarea guvernelor regionale de a institui carantina în locurile cu focare. Adică, așa cum se întâmpla în timpul stării de urgență, din primăvară, potrivit Rador

Poliția a patrulat aseară prin orașe, înainte să se dea stingerea, iar unii localnici, precum cei din Catalonia, au salutat noile reguli. Spania a impus unul dintre cele mai stricte blocaje de la începutul pandemiei, urmat de perioadă de relaxare peste vară, dar, la fel ca multe țări de pe continent, se confruntă cu un al doilea val și are acum una din cele mai ridicate rate de infectare din Europa de Vest. Annamaria Damian transmite de la Madrid.

Stare de urgență

Diferit față de cel din martie, când s-a ordonat o încheiere totală a serviciilor neesențiale și a școlilor și a obligat populația să rămână în case, decretul de acum prevede interdicția de a circula pe stradă în timpul nopții, dacă nu există un motiv justificat. De asemenea, liderii guvernelor regionale pot aplica măsuri în funcție de evoluția epidemiei de COVID-19, inclusiv cele de limitare a deplasărilor între localități, provincii sau cartiere, sau de interzicerea reuniunilor mai mari de șase persoane, cu excepția celor care conviețuiesc.

Potrivit decretului emis ieri, din 9 noiembrie guvernele regionale pot menține restricția deplasărilor nocturne sau o pot relaxa, în funcție de situația epidemiologică. Guvernul spaniol intenționează să mențină starea de urgență până în luna mai a anului viitor, când speră ca rata infectărilor să scadă de la 382 de cazuri la 100.000 de locuitori, cât este acum, la sub 25 de cazuri.

Parteneri