Sari la conținut

12 reguli de aur care te țin la distanță de CANCER

Unul din trei bărbați va face CANCER! Dacă respecți aceste reguli de aur, vei contrazice statistica! Conform unuit raport Global Burden of Cancer (publicat 28 mai 2015), la nivel global, au fost 14,9 milioane de cazuri și 8,2 milioane de decese în 2013. În România au fost 67.000 de noi cazuri, 41.400 de decese în același an. Raportul a scos la iveală și că unul din trei bărbați și una din cinci femei va face cancer de-a lungul vieții.

Cancerele care apar cel mai des la noi în țară sunt: cel pulmonar (8.990 de cazuri), colorectal (8.660 cazuri), de sân (7.895 cazuri), prostată (5.890 cazuri), altele (5.290 cazuri), de col uterin (3.430 de cazuri), oral (3.320 de cazuri), gastric (3.290 de cazuri), pancreatic (2.564), vezical (2.000 de cazuri).

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au dat publicităţii un set de 12 metode prin care această „boală a secolului” poate fi prevenită

1. Nu fumaţi. Nu folosiţi niciun fel de tutun.

2. Asiguraţi-vă că în casa dumneavoastră nu se fumează. Susţineţi interzicerea fumatului la locul de muncă.

3. Asiguraţi-vă că greutatea corporală este una normală.

4. Fiţi activi din punct de vedere fizic. Limitaţi timpul petrecut pe scaun sau canapea.

5. Urmaţi o dietă sănătoasă:

– Cereale integrale (grâu, orez, porumb), vegetale (roşii, varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida) şi fructe (struguri, pepene roşu, caise, guava roz, grepfrut, măceşe)

– Limitarea consumului de alimente hipercalorice (bogate în zaharuri sau grăsimi) şi evitarea băuturilor cu zaharuri multe

– Evitaţi carnea procesată, carnea roşie şi alimentele sărate.

6. Dacă sunteţi consumator de băuturi alcoolice, limitaţi cantităţile ingerate. Absenţa alcoolului este benefică în prevenirea cancerului.

7. Evitaţi expunerea la soare, mai ales pentru copii. Folosiţi produse de protecţie solară.

8. La locul de muncă, protejaţi-vă de substanţele care ar putea cauza cancerul folosind măsurile de securitate impuse.

9. Aflaţi dacă sunteţi expuşi unor radiaţii provocate de nivele ridicate de radon în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a limita aceste radiaţii.

10. Alăptatul reduce riscul de cancer. Terapia de substituţie hormonală (HRT) creşte riscul pentru anumite tipuri de cancer.

11. Copiii dumneavoastră trebuie să participe la programele de vaccinare pentru hepatita B (pentru nou-născuţi) şi virusul Papiloma uman (HPV), pentru fete.

12. Participaţi la programele destinate depistării precoce a cancerului cu ajutorul tehnologiilor imagistice

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel