Sari la conținut

Statistici alarmante! Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral

AVC
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Persoane cu risc AVC

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces şi dizabilitate în România, iar anual peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral, transmite Ministerul Sănătăţii (MS).

„Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an”, arată ministerul.

Atestat de studii complementare pentru proceduri intervenţionale

Anul acesta, MS a introdus un atestat de studii complementare, care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenţionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională actele normative pentru un nou program de Acţiuni Prioritare, prin care se va aloca finanţare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienţilor cu AVC în secţiile de neurologie.

Anumite categorii de pacienţi care în prezent nu beneficiază de iniţierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcţională, vor fi ajutaţi să-şi recâştige mobilitatea, îmbunătăţindu-şi astfel calitatea vieţii.

Accident vascular cerebral, simptome
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ministerul Sănătăţii susţine că Strategia Naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare va mări accesul la prevenţie şi la tratament pentru pacienţii cu AVC.

Comisiile de specialitate de cardiologie şi neurologie ale MS, împreună cu experţi din cadrul societăţilor profesionale şi societăţilor internaţionale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

În cursul acestui an, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat declaraţia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC şi tratarea acestora în centre specializate (unităţi „stroke”).

„Accidentul vascular cerebral, o constelaţie de mai multe semne”

”Accidentul vascular cerebral este un sindrom, o constelaţie de mai multe semne. În momentul în care pacientul ajunge la spital, se efectuează un CT sau o investigaţie imagistică care ne va spune dacă este un accident ischemic sau hemoragic, dacă s-a înfundat ori s-a rupt vasul de sânge”, a explicat medicul Răzvan Radu la Medika Tv.

El a subliniat că mulţi dintre români se tem de cancer, însă potrivit statisticilor, bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză a mortalităţii, a doua fiind accidentul vascular cerebral (AVC). Totodată AVC reprezintă şi principala cauză de dizabilitate, a spus medicul, conform News.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel