Sari la conținut

Statistici alarmante: poluarea a provocat 135 de milioane de decese între 1980 şi 2020

poluarea aerului
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Poluarea aerului, factor de risc pentru sănătate

Experţii atrag atenţia că poluarea aerului, cauzată de emisiile umane sau de alte surse, cum ar fi incendiile de pădure, este asociată cu aproximativ 135 de milioane de decese premature la nivel mondial între 1980 şi 2020.

Datele reies dintr-un nou studiu realizat de o universitate din Singapore. Fenomenele meteorologice au contribuit la creşterea acestor decese cu 14%, potrivit studiului citat de Agerpres. Este vorba în special de fenomene precum El Nino şi dipolul Oceanului Indian (un alt fenomen climatic natural care apare ca urmare a unei diferenţe de temperatură la suprafaţa mării), care au agravat efectele poluanţilor prin creşterea concentraţiei acestora în aer.

Problema particulelor fine

Potrivit specialiştilor de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore, problema particulelor fine „a fost asociată cu circa 135 de milioane de decese premature în întreaga lume” între 1980 şi 2020, precizează universitatea într-un comunicat referitor la studiu, publicat de revista Environment International.

Particulele fine PM2,5 (cu un diametru mai mic de 2,5 microni) sunt dăunătoare pentru sănătatea umană în caz de inhalare, deoarece sunt suficient de mici pentru a ajunge în sistemul sangvin. Ele provin de la vehicule şi de la emisiile industriale, precum şi din surse naturale, cum ar fi incendiile sau furtunile de praf.

Poluarea aerului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul a constatat că aceste persoane au murit mai devreme decât speranţa de viaţă obişnuită, din cauza unor boli care ar fi putut fi tratate sau evitate, inclusiv accidente vasculare cerebrale, boli cardiace şi pulmonare şi cancere.

Asia are „cel mai mare număr de decese premature atribuibile poluării cu PM2,5”, cu peste 98 de milioane de morţi, în principal în China şi în India, se arată în acesta. Pakistan, Bangladesh, Indonezia şi Japonia au, de asemenea, un număr mare de decese premature, între două şi cinci milioane.

Legătura dintre calitatea aerului şi climă

Studiul este unul dintre cele mai cuprinzătoare de până acum privind calitatea aerului şi clima, bazându-se pe 40 de ani de date pentru a oferi o imagine de ansamblu a efectelor particulelor fine asupra sănătăţii.

„Descoperirile noastre arată că schimbările climatice pot agrava poluarea aerului”, a indicat Steve Yim, profesor asociat la Şcoala asiatică de mediu de la NTU, care a condus studiul. „Atunci când au loc anumite evenimente climatice, cum ar fi El Nino, nivelurile de poluare pot creşte, ceea ce înseamnă că mai multe persoane pot muri prematur din cauza poluării cu PM2,5”, a declarat Yim.

La studiu au participat cercetători de la universităţi din Hong Kong, Marea Britanie şi China. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „efectele combinate ale poluării aerului înconjurător şi ale celei din interiorul locuinţelor” sunt legate de 6,7 milioane de decese premature anual la nivel mondial.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel