sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Elena Oceanu

În ultimii ani, incidența bolii a avut o creștere alarmantă, regăsindu-se, din ce în ce mai des, în rândul tinerilor. Cancerul colorectal se instalează pe fondul stresului, al unui stil de viață dezordonat și al unui regim de alimentație defectuos

Florian Saiu

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din București, ne-a explicat, în cadrul unei analize amănunțite, ce înseamnă cancerul pelvin, cancerul colorectal, în ce constă tratamentul, care sunt remediile și de ce este importantă prevenția. „Cancerul pelvin local avansat – cuprinde forme particulare de cancere localizate în pelvis, la care se constată o agresivitate locală marcată a acestora, tumora invadând o parte sau chiar toate organele și structurile vecine, fără a se înregistra însă metastaze la distan- ţă, regiunea pelvină fiind singura localizare a neoplaziei respective. Această situație poate fi întâlnită la aproximativ 10% dintre cancerele cu punct de plecare pelvin, oricare ar fi punctul iniţial de plecare al tumorii, și poate caracteriza o evoluție îndelungată, de multe ori suficient de lungă pentru a putea interveni terapeutic”.

Tumorile agresive și intervențiile mutilante

Copcă detaliază: „În aceste cazuri, iradierea sau chimioterapia nu mai sunt efective, singura opțiune cu intenție curativă rămânând rezecția chiurgicală completă. În cazul unor tumori extrem de agresive și abordul lor chirurgical va trebui să fie, în consecință, agresiv și chiar mutilant, avand în vedere necesitatea extirpării în cursul intervenției a unor părti, a unor organe sau chiar a tuturor organelor cu localizare pelvină, în scopul ablaţiei procesului tumoral fară ţesut neoplazic restant. Este singura șansă de vindecare pentru acești pacienți”. Șansele de supraviețuire în aceste cazuri sunt calculate exact. „Exenterația pelvină totală reprezintă soluția extremă aplicată în cazul acestor pacienți, singura lor șansă de vindecare – comunicată a fi de aproximativ 50% la 5 ani – însemnând că unul din doi bolnavi poate fi vindecat prin acest procedeu, în contextul în care nici unul dintre acești pacienți nu ar putea supraviețui mai mult de un an fără această soluție. Experiența echipei coordonate de dr Mitulescu Gabriel cuprinde aproape 800 de cazuri operate într-o perioadă de peste 15 ani, fiind cea mai mare din Europa. Intervenția, complexă și de o amploare deosebită, cuprinde atât îndepărtarea odată cu tumora a tuturor organelor pelvine, uneori a unor părți importante ale peretelui pelvin musculo-aponevrotic sau a unor segmente osoase, a unor structuri extrapelvine, cât și reconstruirea anatomiei pelvine, perineale și viscerale, pentru a asigura o calitate a vieții acceptabilă”, susține managerul Narcis Copcă.

O armată de specialiști pentru o singură intervenție

De remarcat că pentru realizarea unei operații atât de complexe este nevoie de o armată de specialiști: „O astfel de intervenție reprezintă rodul colaborării unui număr mare de experți – chirurgi, anesteziști, urologi, plasticieni, radioterapeuti, radiologi, chimioterapeuți, anatomopatologi, kinetoterapeuți, psihologi, endocrinologi, sexologi… Șansa reală de vindecare și rezultatele obținute – spun acest lucru din experiența noastră – justifică însă din plin acest efort”. Mai departe, doctorul Narcis Copcă „disecă” și problema cancerului colorectal: „Cancerul colorectal – a doua cauză de mortalitate prin cancer atât la femei, cât și la bărbați – reprezintă o reală problemă de sănătate, incidența bolii având în ultimii ani o creștere continuă, cauzată în special de stilul de viață, de stres și de calitatea alimentației moderne. În plus, se constată din ce în ce mai des apariția afecțiunii la vârste din ce în ce mai mici, dar și depistarea frecventă a unor tumori agresive. Zilnic, în spitalul nostru, sunt operate câteva cazuri, incidența anuală situându-se la peste 250”.

Tratamentul principal este intervenția chirurgicală

Vorbind despre principalele metode de tratament ale acestor boli, chirurgul Narcis Copcă a subliniat: „Tratamentul cancerului de colon și rect este unul multimodal, fiind asociate mai multe metode terapeutice, care, luate împreună, cresc considerabil șansa de vindecare a pacienților. Tratamentul principal este intervenția chirurgicală, care are ca scop îndepărtarea tumorii împreună cu o porțiune a rectului și/sau a colonului și întregul țesut limfoganglionar care poate conține celule tumorale. Acest tratament se aplică atât în cazurile de tumori depistate precoce, cât și în cazurile avansate, în prezența metastazelor, multe dintre acestea putând fi îndepărtate chirurgical. Tehnica chirurgicală poate fi cea clasică sau miniinvazivă, prin laparoscopie”. Iradiere, citostatice, apoi chimioterapie Cum se procedează în cazurile mai simple? Managerul Spitalului Sfânta Maria are răspunsul pregătit: „În stadiile incipiente, intervenția poate consta doar în excizia transanală a tumorii, directă sau prin intermediul tehnicilor de microchirurgie endoscopică. De cele mai multe ori, tratamentul chirurgical este precedat de iradiere sau combinație între iradiere și tratament citostatic și urmat, în funcție de datele biopsiei din tumoră, de chimioterapie. Scopul oricărei intervenții chirurgicale pentru cancer colorectal este în primul rand vindecarea, deci salvarea vieții pacientului. În al doilea rând, se urmărește restabilirea funcției organului respectiv, asigurarea unei căi de evacuare a materiilor fecale. În al treilea rând, o preocupare deosebită se acordă reconstruirii anatomiei modificate de interventie, cât mai aproape de cea naturală”. În loc de concluzie, doctorul Narcis Copcă a schițat o ideea optimistă: „Datorită tehnicilor chirurgicale moderne, în special grație dispozitivelor de sutură mecanică, pe care le avem astăzi la îndemână, în cele mai multe dintre cazuri putem restabili anatomia normală, astfel încât pacientul să poată avea scaun pe cale naturală. Oricum, depistarea precoce a cancerului colorectal crește considerabil șansa unui tratament eficient”