Sari la conținut

Stațiunea balneară cunoscută pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate din Muntenia. Izvoare cu ape termale și minerale, adevărate comori pentru sănătate

stațiune balneara
Sursă foto: Andrei Piţigoi | www.andreipitigoi.ro
Statiune balneara din Muntenia

Putem asemăna stațiunea Sărata Monteoru cu o zonă din Elveția. Când urci pe serpentinele ce duc către stațiune simți o senzație de presiune în urechi, apoi se respiră cel mai curat aer din Muntenia. Sărata Monteoru este mica așezare ce deține multe izvoare cu ape termale și minerale care sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Putem spune că România deține un adevărat ”cufăr” plin cu comori.

Bioclimatul oferit în acest colț al „RAI” este unic și facilitează tratamentul pacienților suferinzi de angiospasme. Umiditatea este în limite normale, iar temperaturile sunt confortabile pe tot parcursul anului. La baza climatică termală din Sarata Monteor te poti relaxa în orice perioada a anului, chiar și in timpul unei sedinte terapeutice.

statiune balneara
Sursa foto: statiunibalneare.com

Pentru cei ce nu știu, Sărata Monteoru este locul potrivit pentru persoanele care sunt afectate de angiospasme, contracție spastică a unui vas sangvin, în special a unei artere.

Sărata-Monteoru a fost mai întâi cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate, situată în zona central-vestică a județului, Muntenia, România, la aproximativ 14 km distanță de orașul Buzău.

Izvoarele de aici și chiar râul mic care traversează stațiunea sunt foarte sărate, iar apa dulce este rară în astfel de locuri. Bogata în brom, iod sau sulf, această apă sărată face minuni pentru vindecarea internă și externă, așa că un mare dezavantaj pentru agricultură s-a dovedit a fi un bine pentru sănătate.

În pădurile din jur se formează apoi noroi, care conține o compoziție chimică unică, cunoscută pentru a „relaxa” durerile articulare și musculare. La mai puțin de 200 de metri deasupra nivelului mării, clima uscată a acestor dealuri are un efect foarte benefic asupra trupurilor și minților obosite și stresate. De fapt, aceste locuri par destinate să se vindece. Și în absența unei utilizări eficiente a resurselor naturale de vindecare bazate pe dovezi științifice, a luat naștere un fel de remediu popular prin balneoterapie.

Cu toate acestea, această apă este folosită în scopuri medicale. Curge din 15 izvoare împrăștiate prin depresiune. Plaja, cu apă clorură-sodică alimentată de izvoare locale, este o atracție turistică majoră în zonă.

Activitatea balneară, comoară de sănătate pentru români

Sărata-Monteoru este cea mai importantă stațiune balneoclimaterică a județului Buzău. Sursele de apă minerală sunt reprezentate de 3 foraje hidrogeologice, un puț minier și 19 izvoare – care produc o apă de tip zăcământ.

Indicațiile terapeutice și afecțiunile tratate la Sărata Monteoru

Potentialul curativ al statiunii, o oferta de exceptie, pentru o multime de boli:

  • Soluția salină (folosită pentru a trata artrita reumatoidă și tiroida) este principala sursă de vindecare a stațiunii și acum este extrasă din puțuri adânci. În centrele balneare, această apă sărată este folosită în principal pentru tratarea reumatismului, dar localnicii o folosesc și pentru multe alte afecțiuni cu mare succes. Apele sărate de aici sunt atât de bogate în iod încât, de exemplu, aceste băi dau rezultate excelente în tratarea bolilor tiroidiene. În timpul băii, iodul este absorbit la nivelul pielii prin circulația periferică și ajunge în întregul corp. Aceste băi sunt excelente și pentru boala Graves și guta chistică.
  • Apa sărată pentru bolile ginecologice este la fel ca băile, dar folosită sub formă de curățare vaginală. Au proprietăți antiinflamatorii locale și par să restabilească funcția ovariană. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu anexita si metro-anexita, dar si cu sterilitatea secundara. Multe femei care nu pot avea copii din cauza inflamației ovarelor sau membrelor se vindecă prin irigarea vaginală cu această apă. Acesta este mai eficient decât multe tratamente moderne sofisticate. În cele trei zile petrecute în stațiune, am putut aduna exemple ample în acest sens.
  • Apă pentru ochi – Se găsește în izvoarele menționate la începutul acestui articol. Este și sărat, dar salinitatea este puțin mai mică decât apa de baie. Conform rezultatelor obtinute cu ajutorul acestuia, are un puternic efect antiinflamator si antiinfectios asupra ochilor, fiind folosita de localnici inca din cele mai vechi timpuri pentru a trata conjunctivita, blefarita si ca adjuvant in infectiile oculare. Potrivit localnicilor care au folosit-o, apa poate avea efecte anti-îmbătrânire și anti-degenerare asupra țesutului ocular. Mulți oameni care cunosc această apă și o folosesc în mod regulat spun că nu au nevoie de ochelari și nu au fost niciodată la un oftalmolog (unii au 70-80 de ani).
  • Apă minerală pentru medicină internă (afecțiuni gastrointestinale) – în prezent, cel mai faimos izvor de medicină internă din acest spa este fie „Stomac”, fie „Nr. Consumul zilnic a 1 și până la 2 căni din această apă cu clorură de sodiu, înainte de mese, stimulează digestia, previne flatulența, ameliorează sau tratează gastrita hipoacidă, anumite forme de indigestie și dischinezie biliară, constipația atonică și atonia gastrointestinală. Acest izvor puternic, ca și acest tip de apă, poate cauza probleme serioase celor care suferă de gastrită hiperacidă și litiază biliară cu calculi amovibili, așa că trebuie folosit doar sub supravegherea unui medic.
  • Nămol terapeutic (reumatism, dureri musculare, sinuzită) – Există mai multe bazine mici de nămol neforțat pe unul dintre versanții împăduriți din jurul stațiunii. Acesta este un noroi foarte special, format din argile locale, apă sărată și zăcăminte de petrol (care în unele locuri mănâncă în el). Deși această resursă nu a fost niciodată investigată științific, este bine cunoscută localnicilor, satelor învecinate și chiar orașului Buzău. În zilele toride de vară, zeci de oameni vin aici pentru a se unge cu acest noroi negru până la roșcat (naturismul este o tradiție veche de secole aici). După aplicarea acestui ulei, se lasă la soare zeci de minute, după care își spală corpul cu apă dintr-un izvor sărat din apropiere (altfel este foarte dificil să scoți noroiul cu apă obișnuită). Acest tratament funcționează pentru o gamă uimitoare de afecțiuni, de la artrită reumatoidă cronică degenerativă la sciatică lombară, dureri musculare provocatoare, fracturi osoase, luxații și multe altele. Efectele benefice ale acestei aplicări de nămol asupra sinuzitei și rinitei cronice sunt uimitoare. Este bine de știut că această procedură este puternic contraindicată persoanelor cu boli cronice de inimă, hipertensiune arterială, consum anterior de alcool sau oboseală extremă.

Indicaţiile terapeutice:

Izvoarele minerale cloruro-sodice, calcice, magneziene, sulfuroase, iodurate şi carbonate, în combinaţie cu nămolul sapropelic reprezintă principalul factor terapeutic şi sunt folosite cu succes atât pentru cura externă, cât şi în cura internă. Staţiunea beneficiază de un centru de tratament, modernizată după ultimele standarde, dotat cu aparatură medicală performantă, de ultimă generaţie.

În această staţiune, pot fi tratate următoare afecţiuni:

  • afecţiuni inflamatorii de reumatism: poliartită reumatoidă, spondilită anchilopoetică;
  • afecţiuni degenerative de reumatism: artoze, spondiloze, coxartroze, gonartroze,
  • radiculopatii, tulburări de statică ale coloanei vertebrale şi membrelor inferioare;
  • afecţiuni ale ţesuturilor moi: periartită scapulo-humerală şi coxofemurală,
  • tendinite, bursite, fibromialgie etc.;
  • afecţiuni ginecologice: insuficienţă ovariană, cericită cronică;
  • afecţiuni ortopedico-traumatice-sechele osoase şi articulare după fracturi ale membrelor, sechele post-fracturi vertebrale, leziuni post-traumatice ale tendoanelor, musculare, tulburări circulatorii şi trofice post-traumatice;
  • afecţiuni neurologice periferice: nevralgii, neuropatii cu diverse cauze, pareze şi paralizii de nervi periferice, polinevrite;
  • afecţiuni neurologice centrale: sechele hemiparetice şi hemiplegice post-accident
  • vascular cerebral sau post-traumatisme cerebrale;
  • astenie nervoasă;
  • boli profesionale.

Proceduri:

  • hidroterapie – băi calde sărate;
  • termoterapie
  • electroterapie: curenţi de joasă frecvenţă (curenţi diadinamici, exponenţiali, Trabert, Tens), curenţi de medie frecvenţă interferenţiali), curenţi de înaltă
  • frecvenţă (unde scurte, ultrasunet);
  • galvanoterapie uscată;
  • băi galvanice
  • magnetoterapie;
  • laseroterapie;
  • fototerapie cu lumină polarizată;
  • masaj terapeutic, kinetoterapie şi gimnastică medicală, potrivit statiunibalneare.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel