Sari la conținut

Stenoza aortică: în câte etape se dezvoltă și care sunt simptomele

afectiune cardiaca
Imagine creată cu AI

Stenoza aortică: în câte etape se dezvoltă și care sunt simptomele

Stenoza aortică este caracterizată prin îngustarea sau blocarea valvei aortice din inima. Această condiție poate duce la dificultăți în pomparea eficientă a sângelui din inimă către restul corpului, ceea ce poate provoca simptome precum dificultăți de respirație, oboseală, durere toracică și chiar leșin. Stenoza aortică poate fi cauzată de îngustarea naturală a valvei aortice odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi, de asemenea, rezultatul unor afecțiuni sau anomalii congenitale.

Stenoza aortică progresează lent sau rapid?

Cât de repede se dezvoltă și progresează stenoza aortică poate varia de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, cauza de bază a stenozei și alte probleme de sănătate care pot fi prezente.

Calcificarea (întărirea) valvei aortice în timp este principala cauză a stenozei aortice.

Nu este clar de ce stenoza aortică progresează rapid în unele cazuri și mai lent în altele. Cu toate acestea, cercetările arată că progresia rapidă duce de obicei la boli mai severe și la rate mai mari de complicații sau chiar deces.

Stadiile stenozei aortice

Inima
Sursă foto: Getty Images/iStockphoto, Creator: Rasi Bhadramani

Stenoza aortică este stabilită în funcție de cât de limitat este fluxul de sânge către aortă și de ce alte probleme cardiace s-au dezvoltat în urma fluxului sanguin redus.

Etapa 0: Există o îngustare a aortei, dar nu a cauzat nicio altă leziune a țesutului sau funcției inimii.

Etapa 1: Stenoza a afectat capacitatea inimii de a pompa în ventriculul stâng. Aceasta este camera din stânga jos a inimii unde sângele bogat în oxigen este pompat în restul corpului.

Etapa 2: Leziunile se extind în atriul stâng al inimii și determină ca valva mitrală să nu se închidă corect și să se scurgă. Acest lucru este cunoscut sub numele de insuficiență mitrală. O altă caracteristică a acestei etape este un ritm cardiac neregulat (fibrilație atrială).

Etapa 3: Alte valve și vase de sânge din inimă sunt, de asemenea, afectate negativ. Aceasta poate include artera pulmonară și valva tricuspidă, care ajută la controlul fluxului sanguin între inimă și plămâni. Problemele în aceste vase pot duce la hipertensiune pulmonară.

Etapa 4: ventriculul drept inferior (ventriculul) devine slab și nefuncțional.

Ce factori afectează cât de repede progresează stenoza aortică

Există mai multe probleme de sănătate care pot coexista cu stenoza aortică și contribuie atât la dezvoltarea acesteia, cât și la cât de repede progresează.

La persoanele în vârstă și la persoanele care sunt deja într-o stare precară de sănătate, boala progresează mai rapid și cu leziuni cardiace mai extinse.

Simptomele stenozei aortice sunt legate de cât de limitat este fluxul sanguin. Pentru mulți pacienți, simptomele nu apar până când fluxul sanguin prin valva aortică este sever restricționat și se dezvoltă alte leziuni cardiace.

Când apar, simptomele pot fi:

  •  dureri în piept
  • palpitații
  • dificultăți de respirație
  • amețeli sau leșin
  • toleranță scăzută la activitățile zilnice de rutină
  • picioare umflate
  • dificultate la somn sau culcare
  • oboseală crescută

Pe măsură ce stenoza aortică progresează în stadii ulterioare, simptomele devin mai severe și pot evolua către alte afecțiuni grave, cum ar fi insuficiența cardiacă sau hipertensiunea pulmonară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel