Sari la conținut

Știai că poți face cancer din cauza unui obicei extrem de banal, pe care îl faci zilnic? Renunță acum la el

Un obicei banal te poate îmbolnăvi de cancer. Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Deși cauza exactă a acestei boli mortale nu este înțeleasă, au fost descoperite mai multe metode pentru a preveni această boală mortală. Prin urmare, aproape o treime din toate cazurile de cancer ar putea fi evitate prin eliminarea unor factori de risc.


Fumatul, consumul de alcool, lipsa exercițiilor fizice și obiceiurile alimentare nesănătoase.

Multora le place sa bea ceai, cafea sau alte bauturi foarte fierbinti. Dar este bună această practică? Dar un studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului arată că astfel de obiceiuri sunt periculoase.

Un studiu efectuat pe 50.000 de persoane a constatat că băuturile foarte calde cresc riscul de a dezvolta cancer esofagian cu 90%.

Consumul a 700 de mililitri de ceai zilnic la temperaturi de peste 60 de grade Celsius a crescut „consecvent” riscul de îmbolnăvire cu 90% în comparație cu cei care au băut băuturi la temperaturi mai scăzute, spun experții. Jurnalul Internațional de Cancer.

Citeste si:

Studiul a analizat obiceiurile de a consuma alcool a 50.045 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani din nord-estul Iranului. În perioada anchetei din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 cazuri noi de cancer esofagian, potrivit ciao.ro.

Risc de cancer la vezică

Mai jos vă prezentăm alți factori de risc ce pot fi evitați:

1. Tabagismul este principalul factor de risc ce ar putea fi evitat. Atât fumătorii activi cât și cei pasivi sunt supuși riscului de a face cancer. 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt provocate de țigară și peste 50% dintre cancerele cavității bucale, laringelui, faringelui și esofagului. Din cauza fumatului, crește riscul de a dezvolta cancer la vezică, pancreas, rinichi, colul uterin, stomac și ovare. Conform studiilor, fumul de țigară conține în jur de 4.800 de compusi chimici, iar 60 dintre aceștia sunt cancerigeni.

2. Consumul excesiv de alcool duce la apariția cancerelor cavitătii bucale, laringelui, faringelui, esofagului, ficatului, colonului, rectului şi mamar. Cantitatea, dar mai ales calitatea alcoolului consumat reprezintă factori importanți.

3. Sedentarismul poate duce la cancer. Combaterea lui se face prin efectuarea de exerciții fizice sau mers pe jos în ritm alert, cel puțin o jumătate de oră zilnic, acestea sporind calitatea vieții. În plus, chiar în cazul bolnavilor de cancer, un regim de viaţă care pune accentul pe exerciţii zilnice diminuează riscul de recidive.

Reducerea expunerii la radiații UV

4. Un mod de alimentație dezechilibrată poate implica afecțiuni canceroase la nivelul pancreasului, rinichiului, colonului, rectului, esofagului, ficatului sau al sânilor. Tocmai de aceea trebuie să profităm de alimentele care previn cancerul: legume, fructe, peste, etc. Important este și modul de preparare al alimentelor, acesta fiind indicat prin fierbere și coacere.

5. Reducerea expunerii la radiații UV ne vom proteja de cancerul la piele. În ultimii 30 de ani, numărul persoanelor cu melanom a crescut, aceasta fiind o formă de cancer direct influențată de expunerea excesivă la razele ultraviolete.

6. Infecțiile provocate de anumite virusuri şi bacterii pot fi implicate în apariţia unor cancere. Astfel, aproximativ 7% dintre cancerele diagnosticate în ţările dezvoltate ar fi de origine infecţioasă. Iată câteva exemple: virusul hepatitei B (cancerul ficatului), virusul Papiloma (cancerele de col uterin, anus, penis sau a unor forme de cancere orale), virusul Epstein-Barr (limfoame şi cancere ORL), virusul HIV sau Heliobacter Pylori (80% dintre cancerele stomacului).

7. Factorii ce țin de poluare și radioactivitate provoacă între 5% și 10% dintre afecțiunile cancerigene. Specialiștii recomandă să se evite zonele afectate de factorii de mediu: gaz radioactiv, particule fine din aer, bisfenolul A, pesticide, unde electromagnetice, etc.

8. Factorii genetici reprezintă una dintre cele mai des întâlnite cauze ale cancerului. Practic, pentru un caz de cancer din patru, responsabilă este moştenirea genetică. Riscul ereditar este mai ridicat în cazul unor forme de cancer al sânului şi colorectal.

9. Multe dintre cancerele depistate după vârsta de 40 de ani sunt o consecinţă a expunerii prelungite la factorii chimici la locul de muncă. Este vorba de persoane între 20 şi 40 de ani care nu dau importanţă faptului că multe elemente chimice se acumulează în organism şi sunt la orginea multor forme severe de cancer.

10. Poate cel mai eficient mod de a preveni diferitele tipuri de cancer este reprezentat de controalele periodice medicale. Prin controlul medical, este posibila detectarea factorilor de risc necunoscuţi şi adoptarea soluţiilor optime pentru eliminarea unor factor cunoscuţi. Aceste controale sunt recomandate la orice vârstă, dar mai ales după vârsta de 50 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.