Sari la conținut

Știai că poți face paralizie facială de la aerul condiționat dacă faci această greșeală

aer conditionat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Utilizat necorespunzător, aerul condiționat poate declanșa o serie de probleme de sănătate, de la infecții respiratorii minore la boli grave precum legioneloza. În plus, trecerea bruscă de la temperaturi joase la cele ridicate poate duce la infarct. Iată câteva detalii importante despre riscurile asociate și măsurile de prevenire.

Aparatele de aer condiționat nu aduc aer proaspăt în încăperi, ci recirculă aerul existent, menținând astfel concentrația de poluanți și răspândind bacterii, virusuri și mucegai. Procesul de dezumidificare implică acumularea de apă în vaporizator, care, dacă nu este golit și curățat, devine un mediu propice pentru înmulțirea microbilor. Astfel, pot apărea viroze, bronșite și legioneloza, o formă severă de pneumonie cauzată de bacteria Legionella. „Aerul condiționat favorizează înmulțirea Legionellei, care ajunge în plămâni. Dacă nu se tratează, bolnavul poate intra în comă și deceda”, avertizează epidemiologul Alexandru Rafila.

Migrene și sinuzită

Aerul rece și uscat al aparatelor de aer condiționat poate provoca inflamații ale sinusurilor nazale, adesea cauzate de infecții bacteriene sau virale, dar și de alergii la polen, praf sau alți poluanți. Aceste condiții pot duce la rinite, faringite și răgușeală.

Paralizie facială

Expunerea prelungită la curenții de aer rece poate cauza pareză facială, o condiție în care mușchii feței devin slabi sau paralizați. Simptomele includ senzația de greutate în față, devierea nasului și a colțului gurii, imposibilitatea de a închide ochii sau de a încreți fruntea, și dificultăți la masticație.

Afecțiuni oculare

Utilizarea excesivă a aerului condiționat și neglijarea curățării filtrelor poate duce la afecțiuni oculare precum conjunctivita sau blefarita. Persoanele sensibile pot dezvolta, de asemenea, infecții ale urechii, cum ar fi otita medie.

Obezitate

Oamenii care petrec mult timp în încăperi cu temperaturi constante tind să se îngrașe mai repede deoarece organismul lor nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea, conform specialiștilor citați de ABC News.

Infarct

Trecerea bruscă de la o temperatură joasă în interior la o temperatură ridicată afară poate provoca șoc termic, punând o mare presiune asupra sistemului cardiovascular. Cardiacii sunt deosebit de vulnerabili, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți respiratorii. „Această trecere implică o stimulare cardiovasculară intensă, suprasolicitând vasele de sânge și crescând riscul de infarct, accident vascular sau stop cardio-respirator. Pericolul este și mai mare dacă aceste treceri sunt frecvente, cum ar fi atunci când coborâm din mașină”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Sfaturi pentru utilizarea corectă a aerului condiționat

Aerul condiționat este esențial pentru confortul în birouri sau în transportul public pe timp de vară, dar trebuie folosit corect pentru a nu afecta sănătatea. Iată câteva recomandări ale medicilor:

1. Evitați expunerea directă: Nu stați sub jetul de aer rece pentru a preveni paralizia facială.
2. Curățați filtrele regulat: Curățați filtrele de două ori pe an pentru a preveni acumularea de bacterii și mucegai.
3. Reglați temperatura corect: Mențineți temperatura la 24-25 de grade Celsius pentru a evita o diferență prea mare față de exterior (nu mai mare de 6 grade).
4. Locația aparatului: Nu amplasați aparatul de aer condiționat în camera copilului. Este mai bine să-l plasați pe hol și să țineți ușile deschise pentru o răcire uniformă a casei.

Prin respectarea acestor sfaturi, puteți beneficia de confortul aerului condiționat fără a vă compromite sănătatea.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel