vineri, iulie 1, 2022

Stimulează metabolismul și e plină de vitamine și minerale. Poate fi consumată crudă sau gătită, asemănându-se la gust cu varza și conopida, având o aromă dulce cu ușoare nuanțe înțepătoare, o caracteristică dată de uleiurile eterice. Aduce o aromă specială unor ciorbe, iar gulia murată este considerată o delicatesă.

Este vorba despre gulie, o legumă care se înrudește atât cu ridichea cât și cu varza, însă nu este destul de populară, din păcate. Gulia conţine zero grăsimi şi este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire, fiindcă are calorii „negative“, adică aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism şi, deci, ajută la slăbit.

Te-ar mai interesa: HOROSCOP 1 iulie: Trei zodii încep luna cu vești e...

Stimulează metabolismul și e plină de vitamine și minerale

Datorită glucozinolaţilor din compoziţie (dar şi din varza de Bruxelles, varza obişnuită, conopidă şi din broccoli), gulia este o „bombă“ antioxidantă, iar unele studii arată chiar că persoanele care mănâncă cu regularitate gulii sunt mai ferite de cancer.
Gulia este o sursă excelentă de Vitamina C, Vitaminele A, E, B, K; de minerale precum fosforul, fierul, zincul, potasiul, magneziul, calciul și cuprul; de acid folic, luteină, dar și fibre dietetice. Gulia conține apă în proporție de peste 90%. Glucozinolatul determină aroma caracteristică și gustul, cunoscut ca având activitate anticarcinogenică.

Te-ar mai interesa: Atenție la postul intermitent! Carmen Brumă: ̶...

Consumul de gulie reglează nivelul glucozei în sânge, fiind deci o legumă indicată spre a fi consumată și de către diabetici. Are proprietăți excepționale și poate fi folosită în prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli, ca, de exemplu, durerile musculare, anemia, cefaleea, infecțiile intestinale.

Gulia este o bună sursă de fosfor mineral, care are un rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor și a dinților, contribuind astfel la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajutând la menținerea Ph-ului sângelui. Copiilor în creștere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulii. Având proprietăți tonice și mineralizante, sucul de gulii, în combinație cu sucul de morcov sau țelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos.

Te-ar mai interesa: Demența și somnul: Ce legătură există între ele?...

Datorită conținutului caloric scăzut, gulia este indicată în dietele de menținere a siluetei sau în curele de slăbire.

Sucul de gulii este, de asemenea, eficient pentru combaterea contracțiilor musculare și atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumul zilnic, la micul dejun, a câte unui pahar cu suc de gulii poate fi un remediu în cazul cârceilor.

Stimulează metabolismul și previne cancerul

Te-ar mai interesa: Boli pe care le poți lua de la câine. Dr. Romanesc...

Studiile efectuate la sfârșitul secolului al XX-lea au arătat că un consum regulat de legume din familia cruciferelor, din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Bogate în vitamine și minerale, acestea activează metabolismul celular, fortifică sistemul imunitar și își aduc contribuția în prevenirea tumorilor.

Te-ar mai interesa: Dietă Lidia Fecioru. Cum a topit 30 de kilograme: ...

Consumarea acestor legume facilitează eliminarea apei din organism, ajută la vindecarea infecțiilor virale, în bronșite, tuse, angine. Gulia ajută organismul să se detoxifice, stimulând arderile și ajutând rinichii să elimine acidul uric.

Mai ales prin conținutul vitaminelor din complexul B, precum niacina, piridoxina (B6), tiamina (B1), acidul pantotenic (B5), consumul guliei este important pentru o bună funcționare și activitate a sistemului nervos și a celui circulator. De asemenea, cantitatea semnificativă de potasiu, alături de enzimele care conferă energie corpului, ajută la o bună funcționare a sistemului nervos, a mușchilor și a creierului. Potasiul reduce și riscul apariției bolilor cardiace.

Frunzele soiurilor de gulie, prin conținutul ridicat de fibre, enzime, vitamine și cupru, consumate proaspete, refac digestia, reglează glicemia, încetinesc procesele de îmbătrânire, combat oboseala și neutralizează hiperaciditatea gastrică.

Aplicată extern, gulia este un remediu eficient în tratarea degerăturilor. Sub formă de supă sau decoct, ea prezintă proprietăți antidiareice. Este benefică în afecțiuni respiratorii. Siropul de gulie este indicat în tratarea tusei, a bronșitei sau a anginei.

Din cauza conținutului de glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă, consumul guliei este nerecomandat persoanelor cu probleme tiroidiene.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private