vineri, martie 24, 2023

Multi pacienti adulti ajung la extractia molarului de minte abia atunci cand acesta incearca sa erupa si isi face simtita prezenta prin nesuferita durere dentara. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, recomanda insa ca asa numita “masea de minte” sa fie verificata inca din perioada adolescentei, pentru a preveni pe viitor impactul negativ a acesteia asupra dintilor din jur si pentru a evita proceduri de extractie mai dureroase.

Te-ar mai interesa: 10 alimente care scad nivelul de zahăr din sânge...

Desi este adevarat ca extragerea dintilor de minte poate preveni unele probleme dentare, procedura nu este necesara in fiecare caz, ci doar in acele situatii in care existenta lor poate afecta sanatatea orala si dezvoltarea danturii.

“Daca molarii de minte au loc sa erupa si ies in pozitie normala, este chiar indicat sa ii pastram, pentru ca ne pot fi de folos la varste mai inaintate, pentru a ne sprijini pe ei la realizarea unei lucrari dentare. In plus, daca vreunul dintre molarii dinaintea celui de minte este grav afectat de carie, molarul de minte poate fi tras mai in fata, in anumite cazuri, pentru a umple spatiul cu ajutorul unui aparat dentar. Insa, de cele mai multe ori, molarul de minte trebuie extras”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Te-ar mai interesa: Medic oncolog: 10 moduri de a reduce riscul de can...

Numai dupa evaluarea pozitiei si impactului molarului de minte asupra dintilor inconjuratori medicul specialist va recomanda indepartarea lui, daca pacientul se afla in una din urmatoarele situatii:

–      daca gingia din jurul lui se poate inflama (pericoronarita) frecvent, uneori chiar cu acumulare de puroi, dureri, dificultati la masticatie, dificultati de deschidere a gurii etc.;

–      daca sacul folicular din jurul molarului se poate transforma in chist care erodeaza osul;

Te-ar mai interesa: Medic: Cele mai bune și „cele mai proaste...

–      daca se poate caria usor deoarece din cauza pozitiei lui periuta si ata dentara ajung cu dificultate, iar zona nu este curatata corespunzator;

–      daca poate topi radacina dintelui vecin sau poate produce carierea lui;

–      daca poate produce inghesuirea incisivilor, afectand rezultatul obtinut dupa alinierea dintilor cu aparatul dentar;

–      daca nu au suficient loc si se afla intr-o pozitie anormala, molarii de minte trebuie indepartati inca de la varsta de 16 ani, inainte de a iesi si a produce efecte negative.

Te-ar mai interesa: Institutul Ana Aslan dezvăluie secretul longevităț...

Molarii de minte superiori sunt mai usor de scos, iar vindecarea este mai rapida si mai usoara decat in cazul molarilor inferiori.

“In functie de fiecare organism in parte si de dificultatea extractiei, dupa trecerea anesteziei poate fi nevoie de administrarea de antiagice si antiinflamatoare, obrazul se poate umfla (edemul postoperator este maxim la 48 ore de la interventie, apoi scade treptat), aparand dificultati la deschiderea maxima a gurii”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Te-ar mai interesa: Fostul rector al UMF Cluj şi mai multe cadre didac...

Varsta optima pentru indepartarea molarului de minte

Inca de la varsta de 16 ani este recomandat sa facem o radiografie, pentru a vedea daca exista molari de minte.

Medicul specialist poate recomanda ca molarii de minte sa fie extrasi chiar inainte de aparitia problemelor. “Acest lucru este facut pentru a evita o extractie mai dureroasa sau mai complicata care ar putea fi facuta cativa ani mai tarziu. Indepartarea este mai usoara la tineri, cand radacinile dintilor de intelepciune nu sunt inca pe deplin dezvoltate si osul este mai putin dens. La persoanele in varsta, timpul de recuperare si vindecare tind sa fie mai lung”, explica specialistul ortodont.

Indiferent ca avem sau nu molari de minte, controlul stomatologic periodic este esential in diagnosticarea si tratarea din timp a oricarei probleme, evitand astfel complicatii ulterioare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private