duminică, septembrie 27, 2020

Numeroase studii au demonstrat că stresul cronic creşte risul infarctului şi afectează sistemul imunitar. Recent, însă cercetărorii au mai descoperit un efect pe care îl are stresul asupra creierului.

Testele făcute pe şoareci de laborator au scos în evidenţă că situaţiile stresante transformă celulele stem ale creierului în celule nervoase stimulând astfel creierul.

,,Întotdeauna ne gândim că stresul este un lucru dăunător, însă nu este aşa. Dacă nu este la un nivel ridicat, stresul îmbunătăţeşte performanţele cognitive. Consider că situaţiile stresante ne ajută să menţim vigilenţi,” spune profesorul Daniela Kaufer de la Universitatea California.

Citește și:

Mai multe cercetări au demonstrat că stresul cronic creşte nivelul hormonilor stresului care suprimă producerea de neuroni în hipocampus, afectând memoria.
Este, de asemenea, cunoscut faptul că nivelurile crescute de hormoni ai stresului cresc riscul de obezitate, boli de inima şi depresie.

Însă, despre efectele stresului acut se ştiu mai puţine lucruri. În cazul şoarecilor, stresul acut  le-a îmbunătăţit memoria şi a dublat producţia de neuroni în hipocampus.  

Parteneri