Sari la conținut

Strigătul disperat al unui medic: „Am pierdut lupta cu virusul”

Florin Roșu, managerul spitalului Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iași, atrage atenția într-un apel disperat că România a pierdut lupta cu virusul. Acest lucru se datorează lipsei de informație, dar și a refuzului românilor de a se vaccina.

În acest context, locurile la ATI sunt ocupate, salvările nu mai fac față, iar sistemul sanitar este în prag de colaps.

În data de 2 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1417 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, la nivel național mai sunt 11 locuri libere, la Constanța, Galați, Mureș, Sălaj și Tulcea. În Capitală nu mai este niciun pat liber destinat pacienților COVID.

“Lupta cu virusul SarsCov2 a fost pierduta! Toate unitatile sanitare impreuna cu Unitatile si Compartimentele Primiri Urgente au pus la dispozitie maximum resurselor umane, financiare (mai putin Spitalul Militar, care, in nici unul dintre valurile pandemice nu si-a facut „simtita prezenta”).

Putem sa operationalizam cat de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cat de multe sectii non-COVID in sectii COVID, rata scazuta a vaccinarii impreuna cu dezinformarea polulatiei a fost factorul determinant care ne-a adus in acest scenariu.

Toti pacientii si accentuez: TOTI pacientii COVID -19 au fost consultati direct sau indirect (prin intermediul unui coleg de alta specialitate) de catre medicii de boli infectioase (o munca titanica pe am facut-o prin prisma grijei ,empatie si respectului pentru pacienti).

COVID-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasa, ea imbraca valentele tuturor specialitatilor, de aceea, interdisciplinaritatea este esentiala.

Chiar daca unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfarsit de saptamana, fie au fluturat un drapel invocand drepturi gresit intelese, in conditiile in care, drepturile cadrelor medicale si a celor care s-au vaccinat sunt „aruncate fara remuscare la tomberon” , fie, pur si simplu nu le pasa, noi suntem aici, facandu-ne datoria in continuare.”, arată managerul spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, Florin Roșu, potrivit publicației BZI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.