miercuri, septembrie 28, 2022

Strugurele este un fruct care crește în ciorchini a căror origine datează din Caucaz și Asia de Vest. De fapt, se crede că acest fruct a fost deja recoltat pentru consum în paleolitic și că viticultura s-a dezvoltat în Grecia antică și Roma.

Dincolo de istoria particulară, adevărul este că strugurii au o valoare nutritivă importantă și reprezintă un aliment de bază în dieta mediteraneană. Strugurele este compus în principal din apă (în special 82,4 grame la 100 de grame consumate), deci valoarea calorică este scăzută, doar 69 de kilocalorii, ideală ca diuretic.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Acesta e singurul supliment pe ...

O sursă de energie

Strugurii au o cantitate semnificativă de potasiu, vitamina B6 și vitamina C, care contribuie la dieta totală, precum și fitonutrienți și flavonoide, după cum a subliniat Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).

Compoziția lor variază în funcție de tipul de struguri, fie că sunt albi sau negri, deși în general aportul lor de carbohidrați este mai mare decât la alte fructe.

Acesta este motivul principal pentru care ne oferă multă energie. „Sunt carbohidrați ușor asimilabili precum glucoza, fructoza, zaharoza, dextroza și levuloza”, adaugă ei în FEN. De asemenea, strugurii sunt bogați în compuși fenolici, „punând în evidență stilbenele (resveratrolul) și flavonoidele”.

Te-ar mai interesa: Diabet: ceaiul comun care poate controla glicemia ...


Acestea sunt beneficiile pentru inimă

Beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct se datorează în principal prezenței substanțelor bioactive, „care sunt responsabile pentru culoarea, aroma și textura lor”, explică experții de la Fundația Spaniolă a Inimii.

Polifenolii prezenți în compoziția lor nutrițională au „o activitate de protecție foarte puternică asupra celulelor, având efecte inhibitoare asupra agenților care le deteriorează, precum radicalii liberi”, subliniază aceștia.

Te-ar mai interesa: Cancer pancreatic: simptomul DUREROS care indică o...

Astfel, „resveratrolul are beneficii importante și pentru inimă”, în special pentru protecția arterelor și sănătatea cardiovasculară. Pe de altă parte, prezența vitaminei B6 și a acidului folic este cu adevărat importantă pentru metabolismul organismului nostru, în timp ce semințele sunt bogate „în grăsimi esențiale de tip omega 6”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private