Sari la conținut

Studiu. Acest ingredient poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

indulcitor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
ingredientul care poate provoca atac de cord

Oamenii de știință: Acest ingredient poate provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Îndulcitorii din alimente pot crește coagularea sângelui, crescând riscul de complicații periculoase, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Acest lucru este raportat de un studiu publicat în European Heart Journal.

Experții în sănătate au emis un avertisment

Ce arată cercetarea? Experții în sănătate au emis un avertisment urgent, deoarece cercetările leagă un înlocuitor popular al zahărului cu conținut scăzut de calorii de un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral și decese cauzate de boli cardiovasculare.

Xilitolul. Este folosit ca aditiv și are cu 40% mai puține calorii decât zahărul real. Este prezent în mod natural în cantități mici în fructe și legume și este, de asemenea, produs de corpul uman.

Studiu despre Xilitol

risc de infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Xilitolul poate fi găsit în produse populare, cum ar fi gumă fără zahăr, bomboane, produse de patiserie, pasta de dinți și articole etichetate ca „prietenoase cu keto”.

Anul trecut, aceeași echipă de cercetare a găsit o legătură similară cu un alt îndulcitor popular, eritritol. Într-un studiu revoluționar, cercetătorii au măsurat nivelurile de xilitol natural din sângele a peste 3.000 de participanți la post. Ei au descoperit că cei cu niveluri de xilitol în primele 25% au avut aproape dublu risc de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în decurs de trei ani decât cei din cel mai scăzut nivel.

Oamenii de știință recomandă evitarea xilitolului

Nu-ți fie teamă să adaugi puțin zahăr, miere sau fructe pentru un gust dulce mâncărurilor tale.  Produsele care pot conține xilitol includ: gumă de mestecat fără zahăr, pastă de dinţi, apă de gură, produse de patiserie, unt de arahide, băuturi, dulciuri,  ketchup și sos BBQ.

Alternativele la zahăr sau zaharoză pot fi împărțite în două tipuri: înlocuitori naturali de zahăr – cel mai adesea conțin sau sunt produși din materii prime naturale; compuși chimici creați artificial care înlocuiesc zahărul.

Îndulcitorii naturali includ, de exemplu, fructoză, xilitol, sorbitol, stevia. Au un conținut caloric comparabil cu zahărul obișnuit și sunt implicați în procesele metabolice. De exemplu, fructoza este, de asemenea, un carbohidrat natural, precum zaharoza, care se găsește în fructe, fructe de pădure și legume.

Studiile arată că consumul excesiv de fructoză poate duce la riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic și, ca urmare, poate afecta negativ funcția hepatică. Sorbitolul (aditiv E420) este mai puțin dulce decât zahărul, iar consumul excesiv al acestuia poate duce la dureri abdominale și poate provoca diaree.

Stevia este de 200-400 de ori mai dulce decât zahărul și este considerată cel mai inofensiv înlocuitor natural al zahărului. Dar are un gust specific și, conform diverselor estimări, poate avea un efect ușor asupra tensiunii arteriale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel