Studiu: Antibioticele de ultimă generație își pierd eficiența

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor /ECDC/ a anunțat că procentul infecțiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obișnuită a îmbolnăvirii la pacienți spitalizați, care erau rezistenți la carbapeneme, era mai mare de 5% în 2012 în cinci țări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, România și Slovacia.

În 2009, doar Grecia și Cipru au depășit acest prag.

Un comunicat publicat de Comisia Europeană, cu câteva zile înainte de marcarea, pe 18 noiembrie, a Zilei europene a informării despre antibiotice, arată că s-a redus utilizarea de antibiotice de către oameni și, de asemenea, a crescut gradul de conștientizare de către opinia publică a faptului că antibioticele nu distrug virușii.

Dar această știre bună este umbrită totuși de datele publicate în paralel de ECDC, care arată o proliferare în Europa a bacteriilor Gram-negative rezistente la multiple medicamente, care au devenit, de asemenea, rezistente la carbapeneme — antibiotice de ultimă generație folosite pentru tratarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Prin urmare, Comisia Europeană își intensifică lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene /RAM/ prin finanțarea a 15 proiecte de cercetare noi și prin norme de armonizare privind colectarea datelor referitoare la RAM cu privire la animale și alimente.

”Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecții bacteriene ce se soldau anterior cu moartea și care salvează multe vieți, devin în prezent din ce în ce mai puțin eficace”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, subliniind ”seriozitatea cu care executivul european abordează provocarea reprezentată de rezistența la antimicrobiene”

 

Recent Posts

ANM dă alerta: România, lovită de un CICLON puternic! PROGNOZA detaliată până pe 15 mai

Meteorologii anunţă că România va fi afectată de un ciclon putermic, iar vremea va fi…

8 minute ago

“FARFURIA sănătăţii”, de la Harvard. 5 principii de bază pentru o dietă sănătoasă

Experții de la Harvard oferă o serie de recomandări pentru construirea unei diete sănătoase și…

28 de minute ago

Boala contagioasă care face ravagii în Europa

Autorităţile medicale din mai multe state  europene sunt în alertă din cauza unei boli infecto-contagioase…

48 de minute ago

Când durerile articulare ar putea ascunde un cancer? Legătura mortală dintre simptomele reumatice și tumori

În mod regretabil, apar situații înșelătoare în care specialiștii în reumatologie tratează pacienți care suferă…

o oră ago

Florin Piersic transferat la o clinică privată

Florin Piersic va fi transferat la o clinică privată, după care va fi dus la…

o oră ago

Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului rostită de Izvorul Tămăduririi. Te ferește de cele rele și te protejează de boală

In vinerea din Saptamna Luminata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. Aceasta sarbatoare ne aduce aminte…

o oră ago

Citeste si: