Sari la conținut

Studiu: Anticorpii dobândiți prin imunizarea naturală după Covid rămân în sânge cel puţin opt luni de la îmbolnăvire

Studiu: Anticorpii dobândiți prin imunizarea naturală după Covid rămân în sânge cel puţin opt luni de la îmbolnăvire.

Evoluția imprevizibilă a pandemiei, caracterizată prin valuri succesive și mutații diferite ale virusului, subliniază nevoia studiului aprofundat al răspunsului imun al organismului. Cât timp ne putem considera natural protejați după infecția cu virusul SARS-CoV-2?

Anticorpii dobândiți prin imunizarea naturală după Covid, rămân în sânge cel puţin opt luni de la îmbolnăvire

Conform unui studiu, realizat de Spitalul San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS), organismul care consiliază Guvernul italian în domeniul sănătăţii publice, anticorpii care neutralizează virusul SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la o îmbolnăvire de Covid.

Potrivit AFP, Acest studiu a fost realizat de către Secţia Evoluţiei şi Transmiterii Virale a Spitalului San Raffaele, în colaborare cu cercetători de la Institutul de cercetare a diabetului din cadrul aceleiaşi instituţii. Oamenii de știință au dezvoltat un test special pentru anticorpi, recurgând la tehnici folosite deja în studierea anticorpilor implicaţi în reacţia autoimunitară în cazul diabetului de tip 1.

„Prezenţa acestor anticorpi, în pofida faptului că este redusă în timp, se dovedeşte foarte persistentă. La opt luni de la diagnostic, doar trei pacienţi dintre cei 162 monitorizaţi – dintre care 29 au murit – nu mai erau pozitivi la testul de detectare a acestor anticorpi”, precizează într-un comunicat comun San Raffaele şi ISS.

Constatarea că anticorpii dobândiți prin imunizarea naturală după coronavirus rămân în sânge cel puțin opt luni de zile este valabilă „indiferent de gravitatea bolii, a vârstei pacienţilor sau prezenţei altor patologii”.

De asemenea, prezenţa precoce a acestor anticorpi este „fundamentală în combaterea cu succes a infecţiei. Cei care nu reuşeşsc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare riscă mai mult să dezvolte forme grave de covid-19”.

Studiu pe 162 de pacienți

Cu sjutorul unor tehnici folosite în studierea vaccinurlor împotriva HIV, cercetători de la San Raffaelle şi ISS au dezvoltat, de asemenea, o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2.

Studiul, publicat recent în Nature Communications, a permis o ”cartografiere aproape exhaustivă a evoluţiei în timp a răspunsului anticorpilor la covid-19”, apreciază ISS şi San Raffaele.

Studiul a fost realizat prin monitorizarea a 162 de pacienţi pozitivi cu SARS-CoV-2. Dintre aceștia, 67% au fost bărbaţi cu o vârstă medie de 63 de ani și care s-au prezentat la Urgenţe la San Raffaele în primul val al epidemiei în Italia.

Primele eşantioane de sânge au fost recoltate la momentul diagnosticului, în martie-aprilie 2020, iar ultimele în noiembrie 2020.

În total, 57% dintre bolnavii de Covid prezentau şi o altă patologie la momentul diagnosticului. Cele mai frecvente dintre aceste patologii erau hipertensiunea (44%) şi diabetul (24%).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: