Sari la conținut

Studiu: Asociere puternică între prediabet și riscul de atac de cord

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prediabetul pare a fi un factor de risc puternic și independent pentru atacurile de cord, potrivit unui nou studiu prezentat sâmbătă, 11 iunie, la ENDO 2022, reuniunea anuală a Societății Endocrine din Atlanta.

Studiu: Asociere puternică între prediabet și riscul de atac de cord

Sursa foto: Guido Mieth / Getty Images

Prediabetul este o afecțiune în care nivelul de glucoză din sânge este mai mare decât cel normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet. Persoanele cu prediabet sunt mai predispuse să dezvolte diabet.

În timp ce diabetul este cunoscut ca fiind cauza unor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și problemele renale, legătura dintre prediabet și problemele cardiace nu a fost bine stabilită, potrivit autorului principal al studiului, medicul Kavin Raj, de la Saint Peter’s University Hospital/Rutgers Robert Wood Johnson Medical School din New Brunswick, New Jersey.

„Studiul nostru servește ca un semnal de alarmă pentru toată lumea pentru a muta accentul pe gestionarea prediabetului, nu doar a diabetului”, a spus Raj.

Exerciții fizice regulate

„Pe baza constatărilor noastre, încurajăm pe toată lumea să facă schimbări în stilul de viață, să urmeze o dietă sănătoasă și să facă exerciții fizice regulate timp de cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână la pacienții cu prediabet pentru a diminua riscul de atac de cord.”, potrivit medicalxpress.com.

Cercetătorii au analizat date din 1,79 milioane de spitalizări ale pacienților care au suferit un atac de cord. Dintre acești pacienți, 1% aveau prediabet.

După ajustarea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv vârsta, sexul, rasa, istoricul familial de atac de cord, tensiunea arterială ridicată, colesterolul ridicat, diabetul, fumatul și obezitatea, prediabetul a fost asociat cu o creștere cu 25% a șanselor de atac de cord, comparativ cu pacienții fără prediabet.

De asemenea, cei cu prediabet aveau șanse cu 45% mai mari de a suferi o intervenție percutanată (un tratament cardiac pentru a deschide vasele de sânge blocate) și un risc aproape dublu de a suferi o operație de bypass cardiac.

„Constatările noastre întăresc importanța recunoașterii timpurii prin screening și a intervenției timpurii asupra prediabetului prin modificări ale stilului de viață și/sau medicamente pentru a reduce riscul de evenimente cardiovasculare”, a spus Raj.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel