Sari la conținut

Studiu. Bărbații de 60 de ani, șanse mai mari să moară din cauza problemelor cardiace în nopțile calde de vară

arac de cord
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ziua săptămânii în care este cel mai probabil să aveți un atac de cord grav.

Studiu. Bărbații de 60 de ani, șanse mai mari să moară din cauza problemelor cardiace în nopțile calde de vară.

Iată un motiv bun pentru a vă asigura că aparatul de aer condiționat este în stare bună. Un studiu, publicat în BMJ Open, recent a constatat că bărbații în vârstă de 60 de ani au șanse mai mari să moară din cauza unui atac de cord în nopțile calde.

Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto spun că o creștere cu un grad Celsius a temperaturii s-ar putea traduce printr-o creștere cu patru procente a numărului de decese din cauza bolilor de inimă și de sânge.

Bărbații în vârstă de 60 de ani, mai probabil să moară din cauza problemelor cardiace în nopțile calde de vară

Bolile de inimă cauzează un sfert din toate decesele din SUA – aproximativ 659.000 în fiecare an – sau unul la fiecare 36 de secunde.

Studiile anterioare au analizat dacă perioadele de vreme caldă din timpul verii au o legătură cu o creștere a deceselor cauzate de boli cardiace și de sânge. Cu toate acestea, după ce au luat în considerare vârsta și sexul oamenilor, constatările au fost inconsecvente.

Acum, oamenii de știință au descoperit că creșterea temperaturii ar putea însemna diferența dintre viață și moarte pentru bărbații în vârstă de 60 de ani.

„Prezentele descoperiri ar trebui să stimuleze investigații similare ale ratelor de expunere și evenimente în alte regiuni populate de la latitudine medie până la latitudine înaltă”, scriu autorii într-un comunicat de presă.

„Având în vedere probabilitatea tot mai mare de veri extreme în vestul SUA și Marea Britanie, rezultatele noastre invită inițiative preventive pentru sănătatea populației și politici urbane noi menite să reducă riscul viitor de evenimente cardiovasculare.”

Un grad Celsius a temperaturii s-ar putea traduce printr-o creștere cu patru procente a numărului de decese din cauza bolilor de inimă și de sânge

Cercetătorii au analizat date despre adulții care au murit în iunie sau iulie din cauza bolilor cardiovasculare între 2001 și 2015. În aceste luni este probabil să apară majoritatea valurilor de căldură în Anglia și Țara Galilor, precum și în alte țări din emisfera nordică.

Echipa a colectat și date din comitatul King din statul Washington, care se află la o latitudine paralelă cu Anglia și Țara Galilor. Regiunea are, de asemenea, proprietăți atmosferice similare, relativ puțini oameni având aer condiționat acasă.

Au fost 39.912 decese din cauza bolilor cardiovasculare înregistrate între 2001 și 2015 în Anglia și Țara Galilor și 488 de decese în King County.

O creștere cu un grad Celsius a temperaturilor nocturne de vară a arătat o legătură cu o creștere cu 3,1% a mortalității în rândul bărbaților între 60 și 64 de ani.

În King County, o creștere cu un grad a crescut riscul de deces cu 4,8% în rândul celor de 65 de ani și sub, dar nu și la bărbații în vârstă.

În general, decesele cauzate de boli de inimă și sânge au scăzut pe parcursul perioadei de studiu de 15 ani, în conformitate cu o mai bună îngrijire preventivă. Autorii studiului spun că, în ciuda acestui declin, persistă un risc rezidual considerabil.

În Anglia și Țara Galilor, ratele evenimentelor au rămas cu peste 50% mai mari la adulții între 65 și 69 de ani decât la cei între 60 și 64 de ani. Ei adaugă că acest lucru este îngrijorător, deoarece, în ultimii ani, regiunile foarte populate, precum cele din studiu, au înregistrat o creștere proporțională a intensității căldurii de vară pe timp de noapte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel