Sari la conținut

STUDIU. Boala Parkinson ar putea fi detectată cu 7 ani înainte de apariţia primelor simptome

dementa vasculara
Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul britanic de cercetare a demenței și de la Institutul de inovare în neuroștiințe și sănătate mintală (NMHII) a universității Cardiff aduce noi speranţe pentru detectarea timpurie a bolii Parkinson.

Această maladie, care afectează celulele din creier numite neuroni dopaminergici, provoacă simptome motorii precum tremor, rigiditate (înțepenire) și lentoarea mișcărilor.

Cercetătorii caută metode ieftine, fiabile și ușor de accesat pentru a detecta aceste schimbări din vreme, astfel încât să se poată interveni înainte ca boala să provoace daune extinse la nivelul creierului.

Astfel, ceasurile inteligente ar putea identifica boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor caracteristice și de stabilirea unui diagnostic clinic, arată noul studiu publicat în revista Nature Medicine.

Oamenii de știință au analizat, în cadrul noului studiu, datele colectate de ceasurile inteligente pe o perioadă de 7 zile, măsurând viteza de mișcare a participanților. Aceștia au descoperit că au putut estima cu precizie, folosind inteligența artificială (AI), care dintre aceștia vor dezvolta ulterior boala Parkinson.

Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi folosit ca un nou instrument de screening pentru boala Parkinson, care ar permite detectarea afecțiunii într-un stadiu mult mai timpuriu decât permit metodele actuale.

Studiul, realizat pe datele a peste 100.000 de persoane

Cercetătorii au analizat datele colectate de la 103.712 participanți la UK Biobank care au purtat un ceas inteligent de calitate medicală pentru o perioadă de 7 zile în perioada 2013-2016.

Dispozitivele au măsurat accelerația medie, adică viteza de mișcare, în mod continuu pe parcursul perioadei de o săptămână. Ei au comparat datele de la un subgrup de participanți care fuseseră deja diagnosticați cu boala Parkinson, cu un alt grup care a primit un diagnostic până la șapte ani după ce au fost colectate datele ceasului inteligent. Aceste grupuri au fost, de asemenea, comparate cu persoane sănătoase, de aceeași vârstă și sex.

Cercetătorii au arătat că, folosind inteligența artificială, este posibil să se identifice participanții care vor dezvolta ulterior boala Parkinson, folosind datele ceasului inteligent, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

AI poate fi utilizată pentru a identifica persoanele care vor dezvolta ulterior boala Parkinson

Nu numai că acești participanți au putut fi deosebiți de martorii sănătoși în cadrul studiului, dar cercetătorii au extins apoi acest lucru pentru a arăta că AI poate fi utilizată pentru a identifica persoanele care vor dezvolta ulterior boala Parkinson în populația generală.

Ei au constatat că acest lucru a fost mai precis decât orice alt factor de risc sau orice alt semn timpuriu recunoscut al bolii în a prezice dacă cineva va dezvolta boala Parkinson. Modelul a fost, de asemenea, capabil să prezică timpul până la diagnosticare.

O limitare a studiului ar putea fi lipsa de replicare folosind o altă sursă de date, deoarece în prezent nu există alte seturi de date comparabile care să permită o analiză similară. Cu toate acestea, a fost efectuată o evaluare extinsă pentru a atenua orice bias (prejudecăți), spun autorii studiului.

 

Cu aceste rezultate, oamenii de știință ar putea dezvolta un instrument de screening valoros pentru a ajuta la detectarea timpurie a bolii Parkinson.

Acest lucru are implicații atât pentru cercetare, prin îmbunătățirea recrutării în studiile clinice, cât și în practica clinică, permițând pacienților să aibă acces la tratamente într-un stadiu mai timpuriu, în viitor, atunci când astfel de tratamente vor fi disponibile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel