Sari la conținut

Studiu. Cel mai benefic tip de ulei pentru creier. Combate bolile Alzheimer și Parkinson

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Cercetătorii au descoperit care e cel mai benefic ulei pentru creier, Uleiurile marine precum uleiul de pește au fost cercetate pentru proprietățile lor de promovare a sănătății. Până acum, totuși, uleiul de krill a rămas relativ puțin studiat.

Uleiul de krill are un conținut ridicat de acizi grași omega-3 cu lanț lung, antioxidanți și colină, un nutrient esențial care ajută la dezvoltarea și funcționarea sănătoasă a creierului.

Un studiu a constatat că suplimentele alimentare cu ulei de krill au inhibat pierderea memoriei în experimentele pe șoareci cu Alzheimer.

O analiză a sugerat, de asemenea, că natura lipidică a uleiului de krill îmbunătățește biodisponibilitatea și eficiența absorbției, făcându-l mai benefic decât alte uleiuri marine pentru inflamație și funcția cognitivă.

Studii suplimentare asupra efectelor uleiului de krill ar putea ajuta la dezvoltarea suplimentelor alimentare și medicamentelor care protejează împotriva neurodegenerării.

Recent, cercetătorii au studiat efectele uleiului de krill pe viermi rotunzi cu boala Parkinson (PD). Ei au descoperit că uleiul de krill a protejat neuronii dopaminergici de degenerarea legată de vârstă și a îmbunătățit cogniția. Se crede că degenerarea neuronilor dopaminergici (DA) joacă un rol cheie în boala Parkinson.

„Studiul arată potențialul acizilor grași omega-3, al colinei și al antioxidanților în încetinirea daunelor neuronilor cauzate de vârstă. Cu toate acestea, este important să se repete studiile pe modele animale, folosind controale adecvate. În plus, uleiul de krill [pretratat] poate fi mai eficient la modelele animale decât uleiul natural de krill,” a explicat dr. Papasani Subbaiah, profesor la Departamentul de Medicină de la Universitatea Illinois din Chicago, pentru Medical News Today

Studiul a fost publicat în revista Aging.

Efectele uleiului de krill asupra animalelor

Cercetătorii au ales să studieze viermii rotunzi, deoarece procesele lor de îmbătrânire sunt similare cu cele de la oameni. Cercetările anterioare au sugerat că uleiul de krill ar putea crește durata de viață a acestor viermi cu patru zile. Durata medie de viață a acestora este între 18-20 de zile.

În studiul actual, cercetătorii au măsurat mai întâi efectele uleiului de krill asupra viermilor cu Parkinson, caracterizate prin degradarea neuronilor DA în timp.

Viermii netratati cu ulei de krill au suferit o deteriorare de peste 30% a neuronilor dopaminergici dupa sase zile. Cu toate acestea, viermii tratați cu krill nu au experimentat nicio reducere a neuronilor DA.

Acumulările de proteine alfa-sinucleină sunt, de asemenea, un semn distinctiv cheie al bolii Parkison. Cercetătorii au descoperit că, în timp ce grupul de control avea aproximativ 50 de bucăți de proteine până în ziua 6, cei tratați cu ulei de krill aveau doar 17.

Se știe, de asemenea, că Parkinson afectează mișcarea. Cercetătorii au descoperit că viermii hrăniți cu ulei de krill aveau o mișcare semnificativ mai rapidă și un nivel de activitate mai ridicat decât viermii netrați.

Experimente suplimentare au arătat că uleiul de krill a redus, de asemenea, senescența – pierderea capacității celulelor de a crește și de a se diviza. Cercetătorii au raportat rezultate similare din testele cu celule ale țesutului conjunctiv uman.

Mai multe teste au arătat că uleiul de krill a dus la o scădere de 6 ori a stresului oxidativ la viermi și le-a îmbunătățit cunoașterea. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că uleiul de krill a promovat activitatea genetică cunoscută pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel