Sari la conținut

Studiu. Consumul regulat de afine poate reduce riscul de demență

Studiu. Consumul regulat de afine poate reduce riscul de demență.

Unii oameni se bucură de un castron cu fructe de pădure ca gustare la jumătatea mesei, altora le place să pună niște fulgi de ovăz la micul dejun. Indiferent de modul în care sunt consumate,  fructele de pădure sunt unele dintre cele mai bune modalități de a hrăni organismul cu vitamina C și antioxidanți care întăresc imunitatea, reducând în același timp riscul de îmbolnăvire semnificativ prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.

Cu toate acestea, nu mulți oameni știu cum aceste gustări de dimensiuni mici ar putea preveni declinul cognitiv legat de demență. Potrivit unui nou studiu, consumul de afine ar putea proteja persoanele de vârstă mijlocie de dezvoltarea demenței, în primul rând.

Studiu. Consumul regulat de afine poate reduce riscul de demență

Afinele sunt bogate în fibre, vitamine C și predominant antioxidanți care ar putea fi strâns asociate cu beneficiile lor pentru sănătate legate de demență. Conform studiului, persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani cu probleme legate de memorie ar putea beneficia de un aport regulat de supliment cu pudră de afine – au avut rezultate mai bune la testele mentale.

Afinele sunt bogate în micronutrienți și antociani care le conferă o culoare distinctă și previn infecțiile și expunerea la radiații.

Ce este dementa?

Demența este un termen umbrelă folosit pentru a defini un grup de afecțiuni asociate cu probleme de memorie, cum ar fi uitarea și incapacitatea de a intra în conversații și de a reaminti cuvintele potrivite.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență.

La fel ca toate celelalte boli cronice legate de îmbătrânire, și aceasta se dezvoltă lent de-a lungul anilor – de obicei se poate dezvolta în anii de mijloc.

Și în studiile anterioare, afinele au fost considerate benefice pentru sănătatea cognitivă la adulții în vârstă. De asemenea, pot ajuta tinerii cu rezistență la insulină. Consumul regulat de afine eliberează stresul oxidativ, reducând astfel riscul de inflamație și îmbunătățind funcțiile energetice și metabolice.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel