miercuri, septembrie 28, 2022

STUDIU: Creierul copiilor este suprasolicitat. Cum se pot relaxa și cât de important este acest lucru pentru dezvoltarea armonioasă a micuțillor.

Trăim vremuri în care programul încărcat afectează nu doar adulții, ci și copiii și adolescenții. Iar acest program încărcat poate afecta creierul deoarece este mereu solicitat.

De altfel, neurologii și psihologii atrag atenția că forțându-i pe cei mici să învețe sau să aibă o activitate în permanență, chiar și în timpul vacanțelor nu le facem bine.

Te-ar mai interesa: Bei cafeaua fierbinte? Ai grijă, iată care sunt ri...

Modul în care părinții încearcă să-și ajute copiii să aibă succes a fost cercetat îndeaproape de psihologul australian Lea Waters.

Psihologul australian trage un semnal de alarmă în cartea sa ,”The Strength Switch”, accentuând faptul că părinții acordă o atenție prea mare modului în care sunt corectate slăbiciunile copiilor, în loc să se concentreze pe scoaterea în evidență a punctelor lor tari.

”Dacă scoți tot timpul în evidență ceea ce este rău, ceea ce nu merge și trebuie reparat, nu ai cum să speri că vei obține rezultate bune. În schimb, dacă vei amplifica punctele tari vei obține rezultate mult mai bune”, mai scrie Lea Waters.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu a rezolvat problema facturilor mari p...

Sunt părinți care nu au limite

Psihologul atrage atenția că sunt cazuri în care părinții nu au limite și suprasolicită copilul înscriindu-l la cât mai multe activități extrașcolare. Cel mic obosește când are un orar atât de încărcat și nu mai are timp să își relaxeze creierul.

Cartea australiencei este rezultatul unei cercetări pe care ea a pornit-o la Universitatea din Melbourne și care a luat în calcul și alte studii similare.

Te-ar mai interesa: Condimentul care luptă cu infecții grave: Clostrid...

Unul dintre acestea a fost realizat de Deena Weisberg de la Universitatea din Columbia și a pus în discuție starea de bine a copiilor atunci când joaca lor face parte dintr-un proiect școlar.

Creierul copiilor este structurat astfel încât să aibă două moduri: activ (concentrat pe o anumită sarcină) și liber (atenție inactivă), potrivit totuldespremame.ro.

Primul mod este folosit chiar și atunci când copiii au o activitate sportivă, pentru că trebuie să fie atenți la ceilalți membrii ai echipei, să anticipeze mișcări, să ia decizii. Modul liber intră în acțiune atunci când ne gândim la evenimente care au fost, când visăm cu ochii deschiși.

Te-ar mai interesa: Cum menții sănătatea oaselor și a dinților: Îți ia...

Care este secretul

Pentru a funcționa la parametrii normali este nevoie să fie un echilibru între cele două. Prin modul în care părinții le organizează copiilor programul nu le mai lasă suficient timp pentru repaos al creierului.

”Este ca și cum ai avea prea multe programe deschise în computer. Chiar dacă mai funcționează, va merge mai încet.

Când mai închideți din aplicații, procesorul va avea iar viteză. La fel funcționează și creierul unui copil”, a spus Waters.

Te-ar mai interesa: 3 motive să-ți faci asigurare privată de sănătate...

Psihologul îi sfătuiește pe părinți să le dea copiilor timpul necesar în care creierul să intre în faza de visare, fără să le dea sarcini precise. Nu trebuie neapărat să stea pe canapea și să se se uite în tavan.

Copiii pot să gătească, să bricoleze, să facă aruncări la coș cu mingea de baschet sau orice altceva le face plăcere și îi relaxează. Timpul acesta de repaos nu este sinonim cu inactivitatea.

Este o perioadă în care creierul are răgaz să proceseze informațiile primite peste zi și să facă legături între acestea și cele pe care le deține deja, mai explică psihologul australian Lea Waters, citată de totuldespremame.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private