marți, august 16, 2022

Testarea pentru Covid-19 este una dintre cele mai importante măsuri în lupta cu pandemia. Aceasta facilitează depistarea timpurie și limitează atât răspândirea virusului, cât și riscul de a dezvolta o formă gravă de boală, tratamentul fiind administrat în timp util.

Deși testarea rapidă este mult mai ușoară și comodă, un studiu MedLife atrage atenția că doar 1 din 2 cazuri de Covid-19 confirmate prin RT-PCR este identificat și prin test rapid.

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Astfel, deși acest tip de testare este la îndemâna oricui, eficiența nu este atât de mare precum cea a testelor RT-PCR. Cu toate acestea, nu este o măsură de neglijat. Cazurile identificate cu ajutorul testelor rapide este, de asemenea, important pentru a limita răspândirea virusului.

Cât de eficientă este testarea rapidă?

Medicii MedLife atrag din nou atenția asupra unor posibile riscuri pe care și le asumă pacienții care recurg la testele rapide pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Potrivit specialiștilor MedLife, aceste teste au în continuare o sensibilitate scăzută (sub 60%) și pot duce la un sentiment de falsă protecție, implicit la răspândirea epidemiei, mai ales în rândul pacienților asimptomatici. În contextul valului 4 și a unei rate ridicate de răspândire a virusului SARS-CoV-2, MedLife a derulat cea de-a doua etapă de studiu pentru evaluarea sensibilității testelor rapide, utilizând în paralel, pentru comparație, teste RT-PCR. Prima etapă a fost realizată anul trecut pe un eșantion de 97 de persoane. Pe lângă eșantionul de anul trecut, în cea dea doua etapă, medicii MedLife au analizat un eșantion de alte 1002 persoane.

Te-ar mai interesa: Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai...

Ca metodologie s-au facut recoltări aleatorii la persoane venite pentru testare din proprie inițiativă din București, Timișoara, Ploiești, Brașov și Cluj Napoca, afirmativ asimptomatici sau cu simptome ușoare, nespecifice. Pentru RT-PCR s-a recoltat exsudat orofaringian și nazofaringian dintr-o nară, iar pentru detecția de antigen s-a recoltat exsudat nazofaringian din cealaltă nară.

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

Astfel, conform studiului MedLife, doar 53% din totalul persoanelor confirmate pozitiv cu infecția COVID-19 prin testele RT-PCR au fost confirmate și prin testele rapide (28 dintr-un total de 53 de persoane). Toate rezultatele negative prin RT-PCR au fost negative și la detecția de antigen. Ca urmare, pentru acest eșantion (de 1099 de persoane) s-a obținut o sensibilitate de 53% și o specificitate de 100%.

Te-ar mai interesa: Diabet de tip 2: planta mai puțin cunoscută, benef...

Echipa care a realizat studiul subliniază că o sensibilitate de 53% în condiții reale de lucru se traduce prin lipsa identificării a 47 de purtători de SARS-CoV-2 din 100, care vor continua să răspândească virusul.

“Din media ciclurilor de amplificare rezultă faptul ca testul rapid identifică doar încărcături virale mari (în jurul ciclului 22), nedepistând acele încărcături virale mici ce pot fi găsite atât la începutul contaminării, cât și la sfârsit, dar fără a putea face distincția între cele două situații și fără a exista un prag al ciclurilor de amplificare dincolo de care nu mai există contagiozitate”, a declarat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private