Sari la conținut

Studiu. Există modificări ale creierului similare cu Alzheimer în urma infecției cu Covid

alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este boala Alzheimer o parte normală a îmbătrânirii?

Studiu. Există modificări ale creierului similare cu Alzheimer în urma infecției cu Covid.

Potrivit unui studiu, persoanele care mor din cauza COVID-19 au leziuni cerebrale similare cu schimbările observate în boala Alzheimer.

La autopsii, patologii au detectat o acumulare a unei proteine ​​numite tau în interiorul celulelor creierului și cantități anormale de proteină beta-amiloidă care se adună în plăcile de amiloid.

Studiu. Există modificări ale creierului similare cu Alzheimer în urma infecției cu Covid

Aceste descoperiri pot ajuta la explicarea problemelor de memorie raportate de cei cu Long Covid, deși cercetătorii avertizează că studiul este mic, cu date de la doar 10 pacienți și ar trebui replicat.

Dr. Andrew Marx, expert în fiziologie celulară și biofizică la Universitatea Columbia, și colegii săi au studiat creierul a 10 pacienți cu COVID-19 și au descoperit defecte în proteinele numite receptori de Ryanodine care controlează transferul calciului către celulele din boala Alzheimer.

Receptorii Ryanodine defecte sunt legați de acumularea de proteine ​​tau în așa-numitele „încurcături neurofibrilare”.

Aceste încurcături au fost prezente la niveluri ridicate în creierul pacienților cu COVID-19, a raportat echipa de cercetare în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Alte echipe de cercetare au descoperit niveluri anormale de amiloid în creierul pacienților cu COVID-19, conform rapoartelor postate online înainte de evaluarea inter pares în preprint bioRxiv și pe site-ul The Lancet.

„În toate studiile, pacienții s-au confruntat cu cele mai severe forme de COVID-19. Dacă apar schimbări similare în creierul pacienților cu boală mai ușoară, ar putea ajuta la explicarea ceții cerebrale asociată cu COVID lung”, a spus Marx, potrivit Jerusalem Post. 

„Pacienții cu COVID-19 sever pot prezenta un risc mai mare de demență mai târziu în viață, dar este prea devreme pentru a ști”, a adăugat el.

Dr. Andrew Marx a precizat că trebuie efectuate mult mai multe cercetări înainte de a putea fi publicate concluzii definitive.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel